چگونه حبوبات ناپز را بپزیم ؟
چگونه حبوبات ناپز را بپزیم ؟ یکی از مهم ترین راه ها برای راحت تر پخته شدن حبوبات خیس کردن طولانی مدت آنهاست از راه ها دیگر میتوان به استفاده از سرکه و یا جوش شیرین اشاره کرد.
سویا پروتئین گلستان مقدار 250 گرم
فوت و فن نرم کردن حبوبات ناپز
حبوبات یکی از مواد غذایی مغذی ، کم ضرر و بسیار مفید هستند و دارای گونه های مختلفی مانند نخود ، لوبیا ، عدس ، ماش ، باقلا ، و… می باشند. برخی از انها نیز چندین نوع دارد برای مثال لوبیا دارای انواع لوبیا چیتی، قرمز. چشم بلبلی ، عروس و … میشود . حبوبات علاوه بر فوایدی که برای بدن دارند، از سایر مواد غذایی ارزان تر است و پخت آن به صرفه تر است هر پیمانه حبوبات خشک پس از پخته شدن سه پیمانه میشود.
مقاله پیشنهادی: انواع هدبند
ارزش غذایی
حبوبات منبع پروتئین هستند و پس از غلات دومین منبع مواد غذایی می باشند . اگر گیاه خوار هستید برای تامین پروتئین بدنتان از حبوبات استفاده کنید . حبوبات علاوه بر پروتئین ، حاوی کربوهیدرات و مواد معدنی فراوانی نیز می باشد . سرشار از ویتامین های گروه ب به غیر از ریبوفلاوین می باشد .
لوبیا چیتی فرهاد – 900 گرم
پروتئین موجود در حبوبات به علت دارا نبودن اسیدهای آمینه گوگرد دار» مانند «متیونین» و «سیستئین» از گوشت کمتر است . با اینهمه در هرم غذایی حبوبات در گروه گوشت ها له دلیل مواد مغذی مشابه قرار گرفته است . حبوبات پس از گوشت و لبنیات بیشترین میزان پروتئین را دارند حبوبات سه برابر غلات پروتئین دارند و حدود بیست برابر سایر گیاهان نشاسته ای است .
حبوبات اهن و کلسیم زیادی نیز دارند . نخود منبع اهن در میان حبوبات است .
عدس گلستان مقدار 900 گرم
معایب حبوبات :
حبوبات در کنار همه مزایا ، ممکن است برای برخی افراد درد سرهایی را به وجود بیاورد . از مشکلات پس از خوردن حبوبات می توان به موارد زیر اشاره کرد :
اختلالات گوارشی:
حبوبات به دلیل دارا بودن میزان زیادی از قندهای غیرقابل جذب و مواد سمی، پس از مصرف امکان دارد اختلالات گوارشی بویژه «نفخ شکم» را به وجود بیاورد .
مقاله پیشنهادی: دف ناژوان
روده به علت نداشتن آنزیم مناسب ،قندهای غیر قابل جذب را قادر نیست هضم کند و از رود کوچک به روده بزرگ منتقل میشوند ،انجا پر از باکتری های تخمیر کننده است که گاز را تولید میکند و علت اسهال ، دل اشوب ، دل درد همین باکتری هاست . برای رفع این مشکل باید به شیوه زیر عمل کنید .
حبوبات صنایع غذایی سالیان – 450 گرم مجموعه شش عددی
کاهش اختلالات گوارشی
زمان خیساندن و شستشوی حبوبات، سموم محلول درا دانه های آنها از بین می رود و از دانه خارج میشود، پس باید :
حبوبات را در اب سرد به مدت ۱۲ تا 24 ساعت بخیسانید و اب ان را چندین بار عوض کنید تا این سک ها خارج شود و اختلالات گوارشی ان تا حد زیادی رفع شود . زمان پخت ان را با ای کافی بپزید .
مقاله پیشنهادی: سنگ پا برقی خوبه
نحوه خرید حبوبات
در صورت خریداری حبوبات بسته بندی حتما تاریخ تولید ان را بررسی کنید . هر چه حبوبات تازه تر بشد زودتر و بهتر می پزد . حبوبات خشک را تا دو سال می توان نگهداری کرد . بهترین زمان مصرف حبوبات سال اول برداشت است
حبوبات 125 – 450 گرم بسته 4 عددی
برای شناسایی حبوبات آلوده این دو روش را به کار ببرید:
اگر حبوبات بسته بندی شده تهیه میکنید، بسته را در دست چپ بگیرید و با انگشت وسطی دست راست به آن ضربه بزنید. چنانچه حشره داشته باشد، به سمت نایلون میآید و قابل تشخیص میشود .
مقاله پیشنهادی: ادکلن اصل از کجا بخرم
حبوبات در آب بگذارید. در این صورت حبوبات سوراخدار و خراب روی اب شناور میشوند ، حشرات موجود در حبوبات نیز به سطح اب می ایند . پس این حبوبات کهنه و خراب است .
پلوپز-آرام پز پارس خزر مدل RCSC101
نگهداری حبوبات
حبوبات باید در جای خنک و تاریکی مثل کابینت نگهداری کنید و اگر در اب و هوای گرمسیری زندگی می کنید ، بهتر است انها را در یخچال نگه داری کنید . حبوبات را بیشتر از دو سال نگهداری نکنید ، زیرا حشره میزند و سایر حبوبات شما را خراب می کند معمولا روی بسته ها نیز تاریخ بسته بندی قید میشود نه تاریخ برداشت ، پس حبوبات را به اندازه مصرف تان خریداری کنید .
مقاله پیشنهادی: پاسماوری ارزان قیمت
هر چه حبوبات تازه تر باشد ، طعم بهتری دارد و زود پز است .
آرام پز میگل مدل GSL 150
تمییز کردن و شستشوی حبوبات
حبوبات را حین خرید کامل پاک کنید و دانه های خراب و سنگ ریزه های ان را جدا کنید و سپس در ظرف ترجیحا شیشه ای در محیط سرد و خنک نگهدارید . سنگ و شاخ و برگ های درون ان را نیز جدا کنید .
مقاله پیشنهادی: عروسک روسی
برای سریعتر پختن حبوبات چه باید کرد
خیساندن حبوبات علاوه بر رفع اختلالات گوارشی ، به پخت سریع و یکدست حبوبات نیز کمک میکند. اگر در حین خیساندن نمک نیز به ان اضافه کنید سریعتر می پزند . در زیر روش های مختلف که باعث پخت سریع تر حبوبات میشود را بیان کرده ایم . حبوباتی مثل ماش و عدس ، نیازی برای خیساندن برای پخت فوری ندارند ولی اگر مشکل گوارشی دارید انها را چند ساعت بخیسانید .
آرام پز میگل مدل GSL 180
– خیساندن در طول شب
از قدیم تا به حال به اندازه 5سانتی متر بالاتر از سطح حبوبات روی انها بریزید . برای عر پیمانه حبوبات ، 1 قاشق غذاخوری نمک به اب ان اضافه کنید و برای 4 تا 12ساعت خیساندن شود . پیش از پخت این اب را بریزید و حبوبات را هم خوب بشویید تا شوری ان از بین برود.
ست زودپز پارس استیل کد 0018 گنجایش 7 لیتر
خیساندن سریع
اگر عجله دارید و حبوبات از پیش خیسانده ندارید ، حبوبات را در قابلمه با 5 سانت اب بالای سطح آنها بریزید و قابلمه را روی شعله گذاشته، تا جوش بزند. اگر مایلید نمک هم اضافه کنید . سپس پس از جوش زدن ، شعله را خاموش کرده و اجازه دهید در همان قابلمه اب داغ بماند و برای یک ساعت خیسانده شود ، در پوش قابلمه را نیز روی ان بگذارید . پس از طی این زمان اب ان را بریزید و حبوبات را بشویید و برای پخت در غذا اماده است .
زود پز کد Bkh ظرفیت ۹ لیتر
آیا می شود حبوبات را بدون خیساندن پخت
باید بگوییم جواب این پرسش مثبت است و اگر حبوبات از قبل خیسانده ندارید می توان ان را پخت ولی مدت زمان پخت ان از حبوبات خیسانده شده تقریبا دو ساعت بیشتر است . باید اب ، اب گوشت یا هر مایعات دیگری را بیشتر بریزید تا خشک نشود و اب باید سطح حبوبات را بپوشاند .
زود پز برقی هایسونگ مدل H-C 5090 ظرفیت 5 لیتر
بهترین روش برای پختن حبوبات چیست
بهترین شیوه پخت حبوبات این است که تنها را شب قبل بخیسانید ، زیرا هم سریعتر می پزد هم بافت نرم تری دارد و خوش طعم تر است . اگر دچار اختلال گوارشی با حبوبات نمیشوید، می توان روش فوری را نیز به کار ببرید هر چند نتیجه نهایی به خوبی خیساندن طولانی مدت نیست. ولی حتما باید به یکی از دو روش فوق خیساندن شود .
جوش شیرین فروزش – ۱۲۰ گرم
پختن حبوبات
حبوبات پس از خیسانده شدن در قابلمه ، زود پزو ارام پز قابل پختن هستند .
1- پختن حبوبات در قابلمه روی گاز
حبوبات خود را داخل قابلمه بریزید و دست کم 5 سانت آب روی آن را سطح انها باشد و جوش بیاورید. پس از جوش زدن حرارت را کم کنید. آنها را اهسته و هر از گاهی به هم بزنید. هیچ وقت نگذارید که آب آنها زیاد قل بزند و روی شعله کم بگذارید تا ریز جوش بزند. قل های شدید سبب ترک پوست و خمیری شدن انها میشود و یکدست پخته نمیشوند .
جوش شیرین گلها – 200 گرم
زمان پخت حبوبات در قابلمه روی گاز
زمان پخت حبوبات به نوع و اندازه ها ربط دارد . مثال برای عدس قرمز تقریبا ربع ساعت ، نخود و لوبیا خیسانده شده دو ساعت و خیسانده نشده تقریبا 4 ساعت زمان می برد .
پختن حبوبات با آرام پز
برای پخت حبوبات با آرام پز، روی سطح حبوبات حدود 5 سانت آب یا آب گوشت بریزید و هر نوع ادویه یا سبزی معطری که دوست دارید به ان اضافه کنید . ارام پز را روی درجه کم تنظیم کنید تا زمانی که حبوبات بپزد .
جوش شیرین کرالیچین – 380 گرم
زمان پخت حبوبات در آرام پز
با توجه به نوع حبوبات و تازه بودن ، پخت انها در ارام پز حدود 3 تا 6 ساعت زمان می برد. اگر می خواهید لوبیای قرمز بپزید، نخست باید 10 دقیقه قبل از پخت انها در ارام پز ، لوبیا را روی اجاق گاز بجوشانید. تا بهتر هضم شوند.
پختن حبوبات در زودپز
برای پختن حبوبات در زودپز، حبوبات خیسانده شده یا نشده را درون زودپز بگذارید و حدود 5 سانتی متر اب بالا تر از سطح حبوبات بریزید و هر ادویه ای که می خواهید و یک قاشق غذاخوری نیز روغن به آن بیافزایید . تا اگر کف کرد ، سوراخ خروجی هوا را نگیرد. حتما دقت کنید که از حداکثر خط پرکننده برای مارک زودپز خود بالاتر نروید .
آبلیمو ناجی – 2 لیتر
زمان پخت حبوبات در زود پز
اغلب برای حبوبات ریز مانند لوبیا چشم بلبلی ، عدس و لپه 5 تا 10 دقیقه زمان می برد . پخت حبوبات بزرگتر مانند نخود 35 تا 40 دقیقه طول می کشد . حبوبات خیسانده شده سریعتر از حبوبات خیس نخورده پخته میشود .
نحوه تشخیص پخته بودن حبوبات
برای اینکه از پخت کامل حبوبات اطمینان حاصل کنید دو دانه از حبوبات را بیرون آورده و روی ان بدمید ، اگر پوستش چروک شد پخته است و ضمنا با چشیدن می بینید که نرم و مغز پخت است .
آبلیمو ناجی – 200 میلی لیتر بسته 2 عددی
نگهداری حبوبات پخته شده
اگر قصد ندارید حبوبات را پس از پخت فورا میل کنید ، حبوبات را بگذارید در ابی که پخته شده اند ، بماند و خود به خود خنک شوند . سپس داخل ظرف در پوش داری که هوا به آن نمی رسد ، حبوبات را قرار دهید و اگر برای کمتر از یک هفته می خواهید در یخچال و بالاتر از این زمان تا سه ماه در فریزر نگهداری کنید .
آبلیمو سلوا – 1 لیتر
علت ناپزبودن با دیر پز بودن حبوبات :
حتما برایتان پیش امده که هر چه حبوبات را روی شعله میگذارید نمی پزند و نرم نشود . علت دیر پز بودن و یا شدن حبوبات به عوامل زیر بستگی دارد:
– کهنه بودن
یکی از عوامل اصلی دیر پز بودن حبوبات کهنه بودن است و در نهایت ممکن است خوب پخته نشود .
سرکه سفید وردا مقدار 3500 گرم
برای پختن حبوبات دیرپز کهنه حبوبات چه کاری باید انجام داد :
حبوبات خود را با آب و نمک بخیسانید . نمک باعث پخت سریعتر میشود و از روش خیساندن سنتی کع در بالا بیان کردیم، استفاده کنید .
یک چهارم قاشق چایخوری جوش شیرین زمان پخت به ان بریزید . حواستان باشد که از میزان گفته شده بیشتر نریزید .
سرکه قرمز سرکه قزوین – 3 لیتر
– سختی آب
سختی آب یکی از عوامل دیر پخته شدن حبوبات است .
برای پختن حبوبات دیرپز به دلیل سختی آب چه کاری باید انجام داد ؟
ترجیحا برای پخت حبوبات آب معدنی یا تصفیه شده که سختی کمی دارند ،استفاده کنید.
3- استفاده از مواد اسیدی هنگام پخت حبوبات
اگر زمان پخت حبوبات به انها موادی مثل سرکه یا اب لیمو که خاصیت اسیدی دارند اضافه کنید ، باعث دیر پخته شدن و حتی ناپز شدن حبوبات میشود .