چگونه خورشت فسنجان درست کنیم
چگونه خورشت فسنجان درست کنیم ؟ این غذای خوشمزه و پر از فوت و فن در چند مدل با گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوشت بوقلمون و… تهیه میشود. بسیاری دوست دارند که این غذا را ترش سرو کنند. این غذای خوشمزه ادویه مخصوص دارد که برای بهتر کردن طعم آن از اودیه خودش استفاده میشود.
مواد لازم برای درست کردن فسنجان:
- گوشت
- روغن
- گردو
سایر مواد نیز در ادامه ذکر شده اند.
مغز گردو هیرشا – 250 گرم
مشخصات
-
وزن250 گرم
-
وزن بستهبندی250 گرم
-
ابعاد بستهبندی16x10x26 سانتیمتر
-
پوستندارد
-
چاشنیندارد
-
شماره پروانه بهداشت34/1108-5
-
ارگانیکخیر
گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند مهیا پروتئین – 1 کیلوگرم
مشخصات اصلی
-
ابعاد بستهبندی27 × 18 × 5.5 سانتیمتر
-
وزن بستهبندی1.03 کیلوگرم
-
وزن1 کیلوگرم
-
شکل گوشتچرخ کرده
-
شماره پروانه بهداشتIVC913961016685119
-
تعداد تکهگوشت گوساله 92% و گوشت گوسفند 8% (قلوه گاه و گردن و سردست گوساله و خرده گوشت گوسفند)
-
سایر توضیحاتافزایش مدت زمان نگهداری تا 7 روز با استفاده از بسته بندی MAP (بسته بندی در شرایط اتمسفر اصلاح شده)
-
تشکیل شده ازگوشت گوساله92%و گوشت گوسفند 8% ( قلوه گاه و گردن و سردست گوساله و خرده گوشت گوسفند )
غذاهای سنتی ایرانی از غذاهای محبوبی می باشند که پخت آن ها نیاز به دانستن فوت و فن و زمان زیادی دارد . ایرانی ها غذاهای متنوع زیادی دارند یکی از گونه های غذای آیاتی خورشت ها هستند .
مقاله پیشنهادی:ضد آفتاب اوسرین بی رنگ
ما در این مطلب به سراغ خورشت فسنجان رفته این که جز خورشت های لذیذ و پر طرفدار است . البته این خورشت دارای طعم های مختلف شیرین ، ترش، ملس بر اساس ذائقه افراد است و با گوشت مرغ ، بوقلمون و یا گوشت چرخ زده قلقلی درست میشود .
مقاله پیشنهادی:دستکش لایه بردار
حتی بعضی این خورشت را با بادام زمینی اسباب شدت می پزند . سوال رایجی درمورد پخت فسنجان وجود دارد است که چطور رنگش سیاه میشود ، این عامل به رب انار و گردو شما بستگی دارد .
انواع روشهای پخت خورشت فسنجان :
مقاله پیشنهادی: تخت پارک ارزان
طرز تهیه فسنجان با مرغ:
مواد لازم برای پخت خورشت فسنجان با مرغ
مواد مورد نیاز به میزان لازم:
زعفران ساییده و دم کرده مقداری
پیاز رنده شده ۱ عدد
مقاله پیشنهادی:قلم خشگیر
رب انار ۲ الی ۳ پیمانه
مغز گردو آسیاب شده نیم کیلو
مرغ ۱ کیلو
مقاله پیشنهادی:گچ تخته سیاه
شکر ۲ الی ۳ قلشق غذاخوری
روغن ونمک به میزان لازم
نکته : سینه یا فیله مرغ را نیز می توان استفاده کرد .
مقاله پیشنهادی:وب کم ارزان قیمت
نکته: مواد لازم ذکر برای ۶ الی ۷ نفر است.
زعفران درجه یک مصطفوی – 4.608 گرم
مشخصات
-
وزن4.608 گرم
-
وزن بستهبندی– گرم
-
ابعاد بستهبندی11 × 12 سانتیمتر
-
شکل زعفرانسرگل
-
شماره پروانه بهداشت50/1221
-
سایر توضیحاتوزن معادل یک مثقال
-
زعفران رشته ای درجه یک
روغن مایع آفتابگردان حاوی ویتامین دی و ای لادن – 1.35 کیلوگرم
مشخصات
-
حجم1.5 لیتر
-
وزن1.350 کیلوگرم
-
نوع روغنآفتابگردان
-
حالت روغنمایع
-
مخصوصسالاد و پخت و پز
-
پالمندارد
-
تراریختهخیر
-
نوع بستهبندیبطری
-
ارگانیکخیر
-
شماره پروانه بهداشت22/13209
-
سایر توضیحاتغنیشده با ویتامین دی و ای
-
حاوی امگا 6 و 9
-
هر قاشق غذاخوری روغن (14گرم):
-
126 کیلوکالری انرژی
-
14 گرم چربی
-
0.14 گرم اسیدهای چرب ترانس
-
ویتامیندارد
-
نوع ویتامینویتامین E , ویتامین D
-
شناسه کالا2220059561813
مغز گردو هیرشا – 250 گرم
مشخصات
-
وزن250 گرم
-
وزن بستهبندی250 گرم
-
ابعاد بستهبندی16x10x26 سانتیمتر
-
پوستندارد
-
چاشنیندارد
-
شماره پروانه بهداشت34/1108-5
-
ارگانیکخیر
مشخصات اصلی
-
وزن0.900 کیلوگرم
-
وزن بستهبندی0.910 کیلوگرم
-
طعمساده
-
شماره پروانه بهداشت914000201608896
-
شاملمغز ران
-
پوستندارد
مشخصات
-
وزن2.7 کیلوگرم
-
وزن بستهبندی2.7 کیلوگرم
-
ابعاد بستهبندی25x20x6 سانتیمتر
-
نوعسفید
-
شماره پروانه بهداشت34/19169
-
نوع بستهبندیفله
مشخصات
-
وزن500 گرم
-
ابعاد بستهبندی6×6×16 سانتیمتر
-
ارگانیکخیر
-
شماره پروانه بهداشت23/12208
پیاز قرمز Fresh مقدار 1 کیلوگرم
مشخصات اصلی
-
وزن1 کیلوگرم
-
نوع صیفیپیاز
-
ارگانیکخیر
آموزش تهیه خورشت فسنجان با مرغ
نخست یک پیاز متوسط را با رنده درشت ، رنده کنید . کی توانید با غذا ساز یا خرد کن هم آن را ریز کنید . پیاز را سپس در قابلمه گذاشته و هم بزنید تا در اصطلاح سبک شود .
حالا گردو آسیاب شده را به پیاز اضافه کردن و آن هم بزنید تا وقتی که خامی اش گرفته شود و بوی آن بلند شود . گردو را بیشتر از حد تفت ندهید زیرا ممکن است تلخ شود .
مقدار مناسب گردو را اینگونه حساب کنید برای هر ۴ تا ۵ نفر ۲۵۰ گرم کفایت می کند . حتی کمتر از این مقدار هم می توان استفاده کرد و میان گردو تا حدی سلیقه ای است .
هنگامی که بوی گردو بلند شد یعنی دیگر هام نیست و حالا آب کاملا سرد را در قابلمه مخلوط پیاز و گردو بریزید . به این دلیل آب باید سرد باشد تا به گردو شوک وارد شود و به روغن پس دادن بیفتد .
نکته : گردو را را بید درست اسباب کنید آنقدر آسیاب نشود تا نرم و خمیری شود و روغن بیاندازد در واقع باید گردو پس از اسیاب کمی زبر باشد .
نکته : آنچه که خورشت فسنجان را یک خورشت خوشمزه و جذاب میکند زمان پخت زیاد است . این خورشت باید به مدت طولانی و با حرارت کم پخته شود تا جا بیفتد . می توان گفت برای پخت فسنجان به ده ساعت وقت نیاز دارید . هنگامی که آن را برای هر وعده ای آماده می کنید به ساعتی که تا آن وعده مانده هم فکر کنید .
سپس پس از افزودن آب ، به تدریج رنگ خورشت عوض میشود ، گردو نیزروغن بیشتری پس می دهد و رنگ خورشت سیاه تر میشود .
البته رنگ تیره خورشت فقط به گردو بستگی ندارد و به رب انار آن هم بستگی دارد . چاشنی و طعم دهنده اصلی این خورشت رب انار است . بعضی تصور می کنند که با گذاشتن زیاد رب انار رنگ خورشت آنها تیره و خوش رنک میشود که این رنگ فقط در ترکیب رب انار و گردو و با زمان زیاد پخت به دست می آید . با افزودن رب فقط خورشت را ترش تر یا شیرین تر می کنید .
رب انار نارنی مقدار 330 گرم
مشخصات
-
وزن330 گرم
-
محدوده وزنکمتر از 500 گرم
-
ابعاد بستهبندی15.2 × 5.2 ×5.2 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت36/11707
-
سایر توضیحاتارزش غذایی محصول در هر 30 گرم :
-
انرژی: 82.8 کیلوکالری
-
قند: 13.3 گرم
-
چربی: 0.1 گرم
-
نمک: 0.2 گرم
-
فاقد اسیدهای چرب ترانس
نکته : هر وقت که به خورشت آب ما افزایی باید کاملا سرد باشد تا به گردو شوک وارد شود و روغن بیاندازد . خورشت تان جا افتاده تر و خوش آب تر میشود .
پس از اینکه چندین بار و پس از گذشت چند ساعت از پخت خورشت درون آن آب افزودید ، نوبت اضافه شدن رب انار می رسد .
بر اساس ترشی و شیرینی رب باید شکر را به خورشت فسنجان اضافه کنید . پس از اینکه رب انار را به افزودید ، حالا باید کامل در خورشت بپزد و مزه اش را پس بدهد و زمانی که کاملا در خورشت جا افتاد آن را بوسید و در صورت نیاز به آن شکر اضافه کنید .
حالا مرغ سرخ شده را به خورشت اضافه کنید .
نکته : مرغ را همیشه در حرارت بالا سرخ کنید ، زیرا حرارت زیاد سبب بستن رویه مرغ میشود . آب درون بافتهای آن از میان نمی رود و مرغ آبدار است و خشک نمیشود.
حالا باید مرغ و خورشت هم با هم یک ساعت بپزند و پس از این زمان خورشت شما دیگر جا افتاده و آماده است .
طرز تهیه خورش فسنجان با کوفته ققلقی:
مواد مورد نیاز به میزان لازم
گوشت چرخ کرده ۶۰۰ گرم
گردوی چرخ کرده ۵۰۰ گرم
رب انار ۲ پیمانه
نمک و زرچوبه به مقدار کافی
زعفران و دارچین به مقدار کافی
پیاز ۱ عدد
شکر در صورت تمایل
نکته : مواد ذکر شده برای ۶ نفر کافی است.
گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند مهیا پروتئین – 1 کیلوگرم
مشخصات اصلی
-
ابعاد بستهبندی27 × 18 × 5.5 سانتیمتر
-
وزن بستهبندی1.03 کیلوگرم
-
وزن1 کیلوگرم
-
شکل گوشتچرخ کرده
-
شماره پروانه بهداشتIVC913961016685119
-
تعداد تکهگوشت گوساله 92% و گوشت گوسفند 8% (قلوه گاه و گردن و سردست گوساله و خرده گوشت گوسفند)
-
سایر توضیحاتافزایش مدت زمان نگهداری تا 7 روز با استفاده از بسته بندی MAP (بسته بندی در شرایط اتمسفر اصلاح شده)
-
تشکیل شده ازگوشت گوساله92%و گوشت گوسفند 8% ( قلوه گاه و گردن و سردست گوساله و خرده گوشت گوسفند )
مراحل تهیه خورشت فسنجان با کوفته قلقلی
ابتدا گوشت چرخ کرده را با مقداری نمک ، زردچوبه ، پیاز و فلفل خوب با هم مخلوط کنید . آنها را بر اساس میل تان به شکل کوفته های ریز یا درشت در آورید . سپس آنها را در روغن سرخ کنید پس از سرخ شدن کامل گوشت ها آنها را از روغن بیرون آورده و تا وقتی که به کارتان بیاید کنار بگذارید .
گردوی آسیاب شده را با روغن تفت دهید در حدی که رنگش عوض شود . بعد روی آن یک پیمانه آب سرد اضافه کنید و فرصت دهید تا گردو بپزد و روغن بی اندازد .
سپس رب انار را به آن اضافه کنید . ۴۰ دقیقه پس از اضافه کردن رب انار و پخت گردو و رب انار ، گوشت های قلقلی را درون خورشت بریزید . اجازه دهید تا بپزند .
ده دقیقه پس از اضافه نمودن گوشت آن را تست کنید و بر اساس ذایقه تان اگر به شکر داشت شکر را به آن اضافه کنید .
پس از اینکه خورشت پخت ، به آن کمی دارچین و زعفران اضافه کنید ، دوباره اجازه دهید خورشت روی حرارت ملایم باشد تا جا افتاده و آماده شود .
نکته : اغلب خورش فسنجان با پلوی ساده یا زعفرانی خورده می شود . حواستان باشد که پروستات چرب نباشد زیرا فسنجان خود یک خورشت چرب است .
نکات مهم در پخت خورش فسنجان:
اگر رب انار خیلی غلیظ است پس از آن مقدار گفته شده در دستور کمتر درون خورشت بریزید .
اگر گردوی شما پوست دار است ، برای اینکه راحت از پوست جدا شود و خرد نشود ، یک شب قبل از مغز کردن آن را در آب و نمک بگذارید تا خیس شود .
پس از تفت دادن گردو روی آن حتما آب خیلی سرد بریزد . زیرا آب سرد باعث شوکه شدن گردو و در نتیجه روغن پس دادن میشود .
برای پخت فسنجان سعی کنید کن روغن بریزید زیرا گردو خودش به روغن می افتند و روغن گردو برای خورش کافی است .
یک راز خوشمزه تر شدن فسنجان هم این است که همراه پودر گردو ، کمی پودر پسته هم اضافه کنید . مزه خورشت فسنجان را فوق العاده خوشمزه تر می کند وپودر پسته یک سوم پودر گردو می باشد .
نکات مهم در رابطه با گردو خورشت فسنجان
مهمترین ماده فسنجان گردو آن است ، برای پخت فسنجان حتما از گردو پر چرب ایرانی استفاده کنید و به جای اسباب کردن ترجیحا آن را با هاون بکوبید . پر چربی گردو را اینگونه متوجه شوید زمانی که مغز ان را بین دو انگشت می گذارید ، روغن از آن بیرون بیاید . اگر گردو شما چرب باشد ، خورشت فسنجان شما نیز ظاهر و طعم بهتری دارد .
پیش از اضافه نمودن گردو آسیاب شده ، اول آن را کمی تفت دهید و بعد به غذا اضافه نمایید . زیرا ختمی گردو گرفته میشود ، لعاب خورشت و طعم آن نیز بهتر میشود . گردو را هیچ وقت با روغن تفت ندهید . آن را بدون روغن داخل یک تابع روی حرارت کم بگذارید و آنقدر هم بزنید تا بوی آن بلند شود و گرم شود .
گردو را با هر روشی که پودر میکنید باید ، دانه های آن مثل پودر سوخاری باشد . نه زیاد درشت و نه خیلی ریز و به هم چسبیده باشند .
ادویههای مناسب و نکات مهم برای خورشت فسنجان:
یکی از رازهای خوشمزگی فسنجان ک کمتر به آن می پردازند ادویه هایی است که به خورشت اضافه میکند. . یکی از ادویه های سنتی و خوش عطر و رنگ که روی طعم فسنجان اثر خوبی دارد زعفران است .
همچنین مخلوط زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین و زنجبیل نیز یک طعم بینظر به خورشت فسنجان می دهد .
زردچوبه کرالیچین 500 گرم
مشخصات
-
وزن500 گرم
-
ابعاد بستهبندی17 × 3 × 14 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت22/11240
-
شکلپودر
رازهای خورش فسنجان خوشمزه برای غلیظ شدن آن
فسنجان خوب ، غلیظ و جا افتادن است و یکی از رازهای غلظت فسنجان ، میان گردو است . اگر گردو خورشت زیاد نباشد ، حالت شل و آبکی دارد. میزان گردو نصف وزن مرغ یا گوشت استفاده شده در خورشت است .
اگر پس افزودن گردو باز هم خورشت تان آبکی بود . برای غلیظ شدن آن یک سیب درختی را پوست گرفته و رنده بزنید و درون خورشت بریزید ، باعث غلیظ شدن و لعاب دار شدن آن خواهد شد .
اگر ۳ یا ۴ عدد آلو بخارا به خورشت اضافه کنید ، سبب لعاب دار شدن و غلیظ شدن خورشت فسنجان خواهد شد . روی طعم آن هم تاثیر ندارد .
برخی نیز برای لعاب دار کردن خورشت فسنجان ، به آن سیب زمینی که ریز رنده شده استفاده می کنند . که ما توصیه نمی کنیم .
برای پخت فسنجان مجلسی ترجیحا پیاز را ریز رنده کنید تا ظاهر خورشت زیباتر شود و بافت آن یک سطح باشد.