تو فکر راه اندازی پرورش ماهی قزل الا هستید ؟
چگونه قزل الا پرورش دهیم ؟ اگر شما قصد پرورش ماهی قزل آلا دارید باید بدانید که با راهی دشوار مواجه هستید برای اینکه بتوانید در این کار موفق باشید نکاتی هست که باید آنها را بدانید که ما در این مقاله شما را با فوت و فن کار و مواردی مثل عمق استخر یا وان پرورش ماهی، تراکم ماهی در استخر یا وان، غذای ماهی، استفاده از آب چاه یا آب تصفیه و… که باید به آنها توجه کنید آشنا میکنیم.
وسایل مورد نیاز برای پرورش ماهی قزل آلا
- بشکه
- قلاب
- پمپ آب
در ادامه سایر وسایل نیز ذکر شده اند.
بشکه کد S40 حجم 40 لیتر
مشخصات
-
ابعاد33x33x50 سانتیمتر
-
وزن1500 گرم
-
تعدادیک تکه
-
جنس بدنهپلاستیک
-
قابلیت شستشودست
قلاب ماهیگیری کد 100 بسته 90 عددی
مشخصات
-
ابعاد2×1.1×0.2 سانتی متر
-
وزن1.5 گرم
-
جنسفلزی
پمپ آب پنتاکس مدل PM45
مشخصات
-
ابعاد26x16x22 سانتیمتر
-
وزن6 کیلوگرم
-
نوع سیال یا موادآب تمیز
-
کاربردانتقال مایعات , آبیاری , افزایش فشار آب
به دلیل افزایش جمعیت . رو اوردن مردم به غذاهای سالم به خصوص دریایی ،پرورش ماهی قزل الا پر سود است . ماهی قزل الا از گونه ماهی های ازاد است که به علت طعم خوشمزه ان و قیمت مناسب اش در میان اکثر مردم جا باز کرده است و طرفداران زیادی دارد .
مقاله پیشنهادی: قیمت سالنامه تاریخ گذشته
ماهی قزل الا چه نوع ماهی است؟
ماهی قزل الا از گونه ماهی های سرد ابی و در زیر دسته ماهی های ازاد است . این ماهی نسبت به ماهی های ازاد دمی بزرگتر و بدن منسجم تری دارد .
تعداد فلس میان باله چربی و خط جانبی ماهی قزل الا حدود ۱۴ تا ۱۹ عدد می باشد . تعداد خارهای اولین کمان اب شش این ماهی نیز حدود ۲ تا ۵ عدد است ، این خارها شمشیری شکل هستند و در انتها دکمه ای شکل می شوند . بیشترین طول ماهی قزل الا ۱۴۰ سانتیمتر است و وزن ان نهایت به ۵ کیلو گرم برسد .
مقاله پیشنهادی: قنداق فرنگی چسبی
نهاده های تولید ماهی قزل الا مثل ذرت ، کنجاله سویا و تخم ماهی زیر پوشش دولت است و دولت پرورش دهندگان ان را حمایت می کند .
ذرت خشکپاک مقدار 300 گرم
مشخصات
-
وزن300 گرم
-
وزن بستهبندی313 گرم
-
ابعاد بستهبندی14 × 2 × 22 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت21/13407
-
سایر توضیحاتارزش غذایی 100 گرم ذرت:
-
چربی: 6.7 گرم
-
پروتئین: 12.7 گرم
-
کربوهیدرات: 61.5 گرم
-
سدیم: 4 گرم
-
کلسیم: 11 گرم
در ایران به علت نیاز مبرم به مواد پروتیینی سالم و کمبود منابع ابی ، از منابع ابی با چندین کاربرد استفاده می کنند . یکی از استفاده های چندگانه از منابع ابی پرورش ماهی است . ماهی های پرورشی از لحاظ تحمل دما به دو دسته سردابی و گردابی دسته بندی میشوند .
مقاله پیشنهادی: فن خنک کننده لپ تاپ
انواع ماهی قزل آلا
ماهی قزل الا دارای گونه های زیادی است و از انواع این ماهی می توان از قزل آلای ببری، قزل آلای کت رویت، قزل آلای پولادسر، قزل آلای پشت آبی، قزل آلای گاوی، قزل آلای طلایی، قزل آلای آپاچی و قزلآلای جویباری نام برد . در ایران نوع رنگین کمانی و قهوه ای یا خال قرمز بیشتر پرورش داده میشود و شناخته شده تر است .
این دو نوع ماهی قل الا نیز با اب و هوا و اقلیم ایران سازگاری بیشتری دارند . گونه رنگین کمانی نیز به نسبت نوع خالدار آن بیشتر پرورش داده میشود .
مقاله پیشنهادی: قیچی قند
ماهی قزل الا رنگین کمان
ماهی قزل الای رنگین کمان بهترین گونه ماهی برای پرورش دادن است و به راحتی می توان این ماهی را تکثیر و تولید کرد.
ظاهر فیزیکی قزل الای رنگین کمان بدین گونه است : این ماهی دارای بدنی کشیدن ، دو باله در سینه ،دو باله در شکم ، یک باله در پشت وسط دارد . دهان این ماهی بزرگ است ،پولک های دایره ای دارد . در دو سمت دهان ماهی نوارهای رنگین کمانی وجود دارد و دندان های این ماهی تیز است پ در سقف دهانش است .
مقاله پیشنهادی: لیوان دمنوش برقی
نوع ماده و نر ان بسیار به هم شبیه است و در فصل تولید مثل یا بلوغ جنسی این ماهی ، نرها رنگشان تیره تر میشود و این تغییر رنگ را می توان تشخیص داد و در مواقعی که فصل تخم ریزی این ماهی نیست ، غدد جنسی ان کوچک است ولی با فرارسیدن این موسم ، غدد جنسی ماهی نر بزرگ میشود و کیسه مواد تخم و اسپرم را ایجاد می کند .
بلوغ جنسی ماهی های پرورشی از طریق هورمونهایشان کنترل میشود ولی پیش از تخم ریزی باید شرایط و دمای اب را ایده ال کرد . تخمک و اسپرم ماهی قزل الا در اب رها میشود و لقاح انچنان انجام میگیرد . از این لقاح تخم های شفاف که کمی چسبناکند تا به سنگ ها و گیاهان بچسبند به وجود می اید .
مقاله پیشنهادی: خرید فلاسک کودک ارزان
ماهی قزل الا به نام خال قرمز
این گونه قزل الا به دلیل ویژگی های خاصی که دارد برای پرورش مناسب نیست .
این ماهی درطبیعت حالت تهاجمی دارد و از دست انسان نیز غذا نمی خورد و فقط در اب های شیرین کوهستانی زیست می کند . این ماهی تنوع شکل و رنگ زیادی دارد .
ویژگی های فیزیکی این ماهی عبارتند از: رنگ بدن این ماهی سبز مایل به قهوه ای است و زیر شکم ان طلایی است . دارای خالهای مشکی و قرمز نیز روی بدنش می باشد . نهایت طول این ماهی ۴۵ سانتی متر است و وزن پ طول ان به میزان غذا و محیطی که در ان زیست می کند بستگی دارد .
این ماهی در پاییز و اوایل زمستان در یک بستر شنی با جریان ملایم اب تخم گذاری می کند . این گونه قزل الا گوشتخوار است و غذای ان بیشتر سخت پوستان ، لار ، حشرات و ماهی های ریز هستن. . این ماهی در مجاورت بستر رودخانه زیست میکند و این ویژگی ان کاملا برخلاف ماهی رنگین کمانی است که روس سطح اب زندگی می کند .
تغذیه ماهی قزل الا
یکی از مهمترین اصول در پرورش ماهی تغذیه ان است و برای یک تغذیه ایده ال باید از مواردی مثل نوع غذا ، میزان وعده های غذایی اشنا بود .
تعداد وعده های غذایی به وزن ماهی بستگی دارد . برای مثال یک بچه ماهی حدود ۱۰ گرم تا شش بار در روز غذا میخورد و سایر ماهی های پرورشی یک تا دو بار در روز انها غذا داده میشود .
بیشتر ماهی های سرابی روده کوتاهی دارند این ویژگی ماهی های گوشت خوار و همه چیز خوار است . این گونه ماهی ها خود را با غذاهای غیر زنده و مصنوعی نیز مطابقت می دهند ، ولی ازاد ماهی دریای خزر از این حیطه بیرون است و این ماهی را به دشواری می توان به غذای مصنوعی و غیر زنده عادت داد و پرورش ان کار اسانی نیست .
این ماهیان به علت اینکه گوشت خوارند ، رژیم غذاییشان باید مملو از پروتیین باشد و از این رو هزینه تغذیه انها بسیار هنگفت است . ماهی قزل الا تنها میزان کمی ار مواد نشاسته ای قابل هضم را مصرف میکند ولی غذاهای چرب را بیشتر مصرف می کند .
در برخی از نژادهای ماهیان ازاد و بزل الاهای دریاچه ای مواد چربی امکان دارد به عنوان یک منبع انرژی حدود ۲۰ درصد از وزن خشک را به جای کربوهیدراتها و پروتیین ها تشکیل بدهد .
در پرورش ماهی قزل الا ببشترین هزینه به تامین غذای ان اختصاص دارد . پس هر روی این بخش بیشتر تمرکز کنید و ان را اداره کنید ، سود نهایی تان بیشتر است .
شرایط محیطی مناسب برای پرورش ماهی قزل آلا
دمای ایده ال برای پرورش قزل آلا ۱۲ تا ۱۸ درجه سانتیگراد است .
البته ایده ال ترین دما برای پرورش این ماهی حدود ۱۵ درجه سانتی گراد است . دوای کمتر و بیشتر از این مقدار سبب کاهش رشد خواهد شد و دمای بیشتر از ۲۴ درجه سانتگراد سبب مرگ ماهی میشود .
دماسنج شناور آب مدل 888
مشخصات
-
ابعاد4x1x24 سانتی متر
-
وزن150 گرم
-
نمایشگردارد
-
سایر توضیحاتدماسنج شناور آب
همینطور PH مناسب برای پرورش ماهی قزل الا ۸/۴-۶/۸می باشد و بیرون از این محدوده سبب مرگ و از دست رفتن ماهی میشود . مقدار اکسیژن حل شده در اب هم به عوامل زیادی مثل ارتفاع ، دما، شوری و …. مرتبط است . ولی به هر حال اکسیژن خروجی از پنج میلی گرم در لیتر نباید کمتر باشد .
Ph سنج مدل Rol4.5
مشخصات
-
ابعاد6x6x1.5 سانتی متر
-
وزن20 گرم
-
دامنه اندازهگیری1-10 Ph
-
نوع سنجشPH
-
دقت اندازهگیری1
-
نوع سنسورکاغذی
-
دمای عملیاتی کارکرد10- تا 50 درجه سانتی گراد
-
سایر توضیحاتpH عملکرد از 0 تا 10 می باشد . بسیار با دقت عمل بالایی می باشد.
برای بیشتر کردن اکسیژن محلول در اب روش های مختلفی مثل استفاده از هواده ها که امروزه گونه ها و کارکردهای زیادی دارند ، وجود دارد . درکل با بالا رفتن شوری اب ، درجه اشباع اکسیژن هم کم میشود . اب های شیرین حدود ۱/۱-۰ppt دارند و ماهی قزل الا تا ۳۰ ppt را قادر است تاب بیاورد .
شوری ایده ال برای ماهی قزل الا حدود ۱۰ ppt است . باید این را بدانید که قزل الا گوشت خوار و شکار چی است از این رو شفافیت اب در رشد ان بسیار تاثیر دارد ، یا به بیانی دیگر این ماهی باید غذایش را ببیند تا ان را بخورد . در مل زمان پرورش قزل الا تا کف استخر باید شفاف باشد و مقدار مواد معلق ان از ۳۰ میلیگرم در لیتر باید کمتر باشد .
استفاده از اب برگشتی در پرورش ماهی قزل آلا
بهره وری از اب برگشتی در پرورش ماهی یا گردش اب یکی از وسایل افزایش تولید است . اغلب زمانی از آن یاد میشود که به جریان ابی سیستم بیشتر از دبی اب تازه وارد شده نیاز باشد . هدف این کار بیشتر کردن تولید ماهی ، حفاظت مجموعه ابزی پروری از فاکتورهای تهدید کننده ای مثل سیلاب های فصلی ، ورود مواد سمی ، تامین جریان در مواقع کم ابی ، کنترل کیفیت اب ورودی به بهترین نحو و …. انجام میگیرد .
برای رسیدن به این هدف چرخش اب ، به شکل انتقال ساده اب از بخش پایانی استخر یعنی در محل خارج شدن اب به قسمت ورودی اب همره با تصفیه و هوا دهی باید انجام بگیرد.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل UF – SF4800 به همراه فیلتر مجموعه 3 عددی
مشخصات کلی
-
نوع دستگاهدستگاه 10 مرحله ای با روش اسمز معکوس
-
وزن18.5 کیلوگرم
-
ظرفیت16 لیتر(220 لیتر در شبانه روز)
-
جنس بدنهفایبر
-
طول42 سانتی متر
-
عرض36 سانتی متر
-
ارتفاع50 سانتی متر
-
شناسه کالا2903166700679
روش پرورش ماهی قزل آلا در منزل
امروزه متقاضیان و طرفداران زیادی برای ماهی قزل الا وجود دارد و صید ان به تنهایی نمی تواند جوابگو میان تقاضاها باشد و قیمت ماهی صید شده نیز برای متقاضیان ان گرانتر تمام میشود . ازاین رو پرورش ماهی هم برای عرضه کننده پر سود است و هم برای مشتری به صرفه است . حتی این ماهی را می توان در جای کم و فضاهای اضافی منزل تان پرورش بدهید ، به این شیوه پرورش ، پرورش ارگانیک گفته میشود.
از مزایای این شیوه پرورش می توان از افت زدن کم ، چکاپ و کنترل کردن اسان ماهی ، پرورش در تمام فصول سال ، ارزان بودن ، پرورش دادن به اندازه نیاز خانواده ، فروش اضافه ان به اقوام و نزدیکان ، نام برد . ماهی هایی که به این شیوه پرورش می یابند هیچ گاه روی دست تولید کننده نخواهند ماند .
به دو روش میتوان پرورش ماهی قزل آلا در منزل انجام داد:
پرورش ماهی قزل الا در منزل به دو شیوه صورت میگیرد :
پرورش ماهی قزل آلا در وان یا حوض های کوچک
پرورش ماهی قزل آلا در بشکه
در این سبک از پرورش به تنها وسایلی که نیاز داریم بشکه پلاستیکی، لوله های pvc یا لوله آب و دستگاه تصفیه است.
در این گونه پرورش تنها وسایلی که نیازاطت عبارتند از بشکه پلاستیکی ، لوله اب یا PVCو دستگاه تصفیه اب .
بشکه کد S40 حجم 40 لیتر
مشخصات
-
ابعاد33x33x50 سانتیمتر
-
وزن1500 گرم
-
تعدادیک تکه
-
جنس بدنهپلاستیک
-
قابلیت شستشودست
استخر پرورش ماهی قزل الا دارای چه ویژگی هایی دارند ؟
جنس استخرهای پرورش ماهی پلاستیکی، بتنی و فلز گالوانیزه است .
قطر استخرها حدود ۳ تا ۱۰ سانتی متر می باشد . در این استخرها می توان ماهی با وزن ۵ تا ۷۰۰ گرم را پرورش داد. شیوه تولید در این استخرها بسیار اصولی و استاندارد است و به دلیل به کار بردن لوله عای ورودی و خروجی اب به صورت جداگانه ، سطح و تراکم استخر را می توان تنظیم نمود . در این روش اغلب از اب برگشتی بهره می گیرند و امکانات ، ابزار تصفیه ، هوادهی، پمپ اینگ با دقت بسیاری طراحی شده است .
پمپ آب پنتاکس مدل PM45
مشخصات
-
ابعاد26x16x22 سانتیمتر
-
وزن6 کیلوگرم
-
نوع سیال یا موادآب تمیز
-
کاربردانتقال مایعات , آبیاری , افزایش فشار آب
پرورش قزل آلا درمخازن پلاستیکی
پرورش ماهی قزل الا در مخازن پلاستیکی بسیار منفعت و مزیت دارد .
امروزه پرورش قزل الا در تانکرها ی پلاستیکی بسبار پر طرفدار شده است . یکی از مهمترین مزایای ان جای کمی است که به خود میگیرد ، این تانکر ها استوانه ای شکلند و به صورت عمود می ایستند پس به فضای کمی نیاز دارند.
علت دیگر استقبال زیاد از این روش این است که در جاهای کوهستانی و شیب دار نیز قابل استفاده است زیرا این تانکرها را در این محیط ها روی چهار جوب فلزی دایر می کنند . تمیز کردن این استخرها نیز بسیار اسان است فقط باید درپوشی که در کف قیفی شکل ان است را باز کنید و تمام فضولات انباشه شده از کف ان بیرون می اید .
پرورش ماهی قزل آلا در قفس
یکی دیگر از روش های پرورش ماهی قزل آلا، پرورش در قفس است.
این قفس ها در اصل ظرف توری داری می باشند که از یک یقه شناور در اب معلق اند .پهنه یقه شناور نیز به اندازه ای است مه می توان ان را به عنوان یک گذرگاه به کار گرفت . استفاده از این قفس ها در دریا و جدیدا در دریاهای اب شیرین ، کم هزینه ترین راه پرورش ماهی است .
پرورش قزل آلا در استخر خاکی
ازمزایای پرورش ماهی در استخرهای خاکی این است که ۶ ماه از سال را می توان ماهی کپور و میگو و نیمه دیگر را ماهی قزل الا پرورش داد . در این مجموعه به این علت که میزان سطح بسیار گسترده است ، پس حجم اب در گردش هم کمتر می باشد . این استخرها سایز های مختلفی دارند ، ترجیحا باید پوشش گیاهی کمی داشته باشند و در بستر ان نیز سنگ ریزه ریخته شود . شیوه عوض کردن اب در این مجموعه ۱۰ درصد از حجم استخر در ۲۴ ساعت است ، یعنی باید در طول ۲۴ ساعت ۱۰ درصد از حجم اب استخر تعویض بشود .
سنگ تزیینی مدل طبیعت وزن 900 گرم
مشخصات
-
ابعاد12*5*12 سانتی متر
-
وزن0.9 کیلوگرم
-
ابعاد بسته بندی12*5*12 سانتی متر
-
وزن بسته بندی0.9 کیلوگرم
پرورش ماهی قزل آلا در کانالهای بتونی (آبراههها)
نخستین بار این ابراهه ها در آمریکای جنوبی به کار گرفته شدند ، برای پرورش ماهی قزل الا با هدف افزایش و بازسازی ذخایر رودخانه ها و دریاها و برای صید با قلاب کارایی داشتند .
قلاب ماهیگیری کد 100 بسته 90 عددی
مشخصات
-
ابعاد2×1.1×0.2 سانتی متر
-
وزن1.5 گرم
-
جنسفلزی
این کانال ها اغلب ازجنس بتون هستند که در عمق زمین یا بالاتر از سطح ان روی یک بستر مستحکم ساخته شده اند .طول این کانالها نیز بسیار زیاد است و تا ۱۰۰ متر می رسد که با جداره های عرضی یا پرده به چند بخش تقسیم بندی می شوند،، ولی تامین اب انها از یک منبع مشترک است که اب از تمام انها از قسمت پایانی یک کانال به انتهای کانال دیگر در جریان است .
کانال های بتونی نیز برای ابیاری زمین های کشاورزی کاربرد دارند ، برای پرورش ماهی بسیار مناسب است و هم در مصرف اب صرفه جویی میشود و هم اینکه فضولات ماهی ها برای زمین های کشاورزی کود میشوند .