چگونه حصیر ببافیم؟
چگونه حصیر ببافیم؟ حصیر بافی یکی از هنر های تقریبا قدیمی برخی از نقاط از ایران است که طرفداران بسیاری هم دارد و بسیاری از افراد با علاقه زیاد به این کار مشغول هستند. با حصیر وسایلی مانند سبد، کلاه، تسمه بافی، زیر انداز و… بافته میشود.
پوشش حصیر بافی کد ۱۵۰
در گذشته ای نه چندان دور و پیش از تولید انبوه کالاها با ماشین الات صنعتی بشر برای درست کردن نیازهای خود از وسایل ابتدایی و ساده و دست ساز خود بهره می می گرفته است .
مقاله پیشنهادی:حلقه دریم کچر از کجا بخریم
و بشر کالاهای مورد نیاز خود را با نیروی دست و وسایل ساده و دم دستی و با روش های ضربه زدن ، چکش کتری ، دوختن ، بریدن و … درست می کرد یا از ماشین های ساده کمک می گرفت و تولید این وسایل تا حدی وقت گیر بود . امروزه با کمک ماشین های صنعتی نیروی سوخت و برق بشر در کوتاه ترین زمان یک کالا را تولید می کند .
مقاله پیشنهادی:الگوی تبدیل چادر ساده به قجری
در عصر مدرن با وجود کالاهای کارخانه ای متنوع ، کالاهای دست ساز هنوز جایگاه خود را دارند و انها را تحت عنوان صنایع دستی میشناسند . کالاهای دست ساز ارزش هنری ، فرهنگی و اقتصادی بالایی دارند .
حصیربافی یا بوریابافی
حصیر بافی یکی از دست سازه های بسیار کهن در بیشتر نواحی جهان است و از ایران و عراق گرفته تا نواحی دور دست امریکا و افریقا با حصیر بافی اشنا بوده اند .بر اساس شواهد باستانشناسی به دست امده در خاورمیانه بشر از زیر اندازهای حصیری دست بافت همیشه استفاده می کرده است و حتی حصیرها به عنوان سقف نیز به کار رفتند ، متاسفانه آثار حصیربافی به علت تجزیه این مواد به جا نمانده است .
حصیرها را با کمک نی های خودرو در حاشیه رودخانه ها و هور ها می ساختند و حصیربافی در واقع مادر نساجی است .در بیشتر نواحی ایران به برگ درخت نخل ، ساقه گندم ، نی و … دسترسی دارند و با این متریال طبیعی دست سازه های حصیری درست می کنند .کار دست خود را به سایر نقاط کشور نیز ارسال می کنند و دست سازه های حصیری هواداران زیادی دارد و بسیاری آنها را برای استفاده تزیینی و برخی کاربردی تهیه می کنند . در کشورهای زیادی که مواد اولیه ان در دسترس است نیز این هنر هنوز رونق دارد .
مقاله پیشنهادی: بهترین مارک تیغه برف پاک کن 206
محصولات حصیری تنوع زیادی در شکل ، رنگ و کاربرد دارند اکثر آنها کاربردی هستند تا تزیینی . این هنر در عین سادگی بسیار زیباست و جز هنرهای دستی در بیشتر متاطق سنتی ایران می باشد و هر منطقه سبک حصیر بافی مخصوص به خود را دارد .
آشنایی با حصیربافی و پیشینه آن
دست ساخته های حصیری حتی پیش از سفال نیز استفاده میشده اند . حتی در زمانی که بشر یکجانشین نبوده نیز دست سازه های حصیری داشته است .
مقاله پیشنهادی: ذخیره برق خانگی
با الیاف های گیاهی ، شاخ و برگ دست سازه های حصیری درست می کردند . این هنر را به هیچ کشورو شهری نمی توان نسبت داد ، بقایای دست سازه های از هزاره ششم قبل از میلاد روی بقایای گچی پیدا شده است و در ایران در محوطه شهداد استان کرمان بقایای حصیری یافت شده است .
مقاله پیشنهادی: بوم نقاشی
منطقه جنوب شرق اسیا و شبه جزیره هند از با اهمیت ترین کشورهای تولید کننده محصولات حصیری هستند .درخال حاضر درخطه جنوب و شمال ایران که به درخت خرما ، ساقه گندم ، نی دردسترس است حصیر بافی رواج دارد . این هنر در مناطقی مثل سیستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان، هرمزگان، بوشهر، خراسان، کرمان، یزد، فارس، مازندران، گیلان، آذربایجان شرقی و تهران متداول است .
.مواد اولیه مصرفی در حصیربافی
ماده اولیه حصیر بافی در مکان های گوناگون با توجه به اقلیم جغرافیایی فرق دارد و حصیر را با برگ درخت خرما ، ساقه های نی مردابی نواحی گرمسیری و مرطوب ، ساقه گندم ، برنج ، ترکه بید و … درست میشود و برای جلا دادن به ان روغن های گوناگونی می زنند .
مقاله پیشنهادی: قیمت بارفیکس ارزان
ابزار کار حصیر بافی
ابزار و وسایل مورد نیاز در حصیر بافی بسیار در دسترس و ساده هستند این ابزار شامل داس، انواع چاقو، اره، رنده، انبر دست، قیچی، سوزن، درفش، دفتین و سنگ نفت میشود.
چاقو سفری مدل 114b غیر اصل
انبردست رونیکس مدل RH-1168 سایز 8 اینچ
قیچی استینلس کد 808
درفش کد SHA
این ابزار بیشتر برای قطع گیاهان و هرس نمودن آنها برای مهیا نمودن مواد اولیه است . بعضی اوقات هم در زمان ساخت یک ابزار کمکی هستند و مراحل تولید را برای شما اسانتر می کند .
طریقه تهیه مواد اولیه و شیوه بافت نی باتلاقی
پس از اینکه نی به قطر و طول مناسب رسید ان را توسط داس از نزدیک ترین محل به ریشه می برند و بعد از جدا کردن برگ هایش در بخش فوقانی آن در جهت طولی شکافی با چاقو به وجود می اورند و پس از ان به شکل انبوه روی هم گذاشته میشود و کوبیده می شود تا به شکل نوارهایی با عرض های گوناگون در آید در مرحله بافت نوارهای به وجود امده در کنار همدیگر چیده میشود و بشکل سه تا زیر، سه تا رو بافته می شود و نتیجه کار بیشتر کاربرد حصیر زیرانداز، حصیر سقف و بدنه کپر دارد .
در واقع در حصیر بافی ساقه های مطلوب و مناسب را می برند و در ای می خیسانند پس از ان سه تا پنج ساقه را کنار هم می چینند و با یک ساقه دیگر که دور ان پیچیده شده ان را به هم می تنند و وسایل حصیری می بافند .
حصیر بافی به دو شیوه مارپیچ و در هم بافته یا مشبک در هم تنیده میشود .
روش مارپیچ
این شیوه از دو عنصر درست شده است . پایه و باریکه یا نواری که برای دوخت آن استفاده میشود . پایه یک تکه طولانی و منعطف است و اغلب مقطع دایره یا بیضی دارد كه از تعدادی علف، پوست درخت، چندین تركه یا مخلوطی از آن ها شکل گرفته است . برای بافتن سبد، بعد از از مارپیچ كردن پایه به حول خود ، آن را با نواری از جنس علف یا تراشه سفت می كنند. اگر پایه مرکب باشد آن را به یکدیگر می بندند و هر مارپیچ را به مارپیچ دیگر وصل می كنند. شیوه مارپیچ برای درست کردن اشکال گرد و مدور به کار می رود . بافته های مارپیچی قابلیت تزیین کرد . برای تزیین ان از کوک های مارپیچی، ازگیاهان رنگی استفاده کنند یا گیاهان مورد نظر را رنگ آمیزی کرده و سپس بافته حصیری را با ان تزیین می کنند . همینطور روی سبد نقش های رنگی نیز برای تزیین به وجود می اورند .
روش درهم بافته یا مشبك
شیوه اسان این بافت، با در هم تنیدن دو گره، نوار مصرفی ایجاد میشود و اغلب به شیوه تارو پود عمود در کنار هم چیده میشوند . اما امکان دارد از زاویه قائم بیرون بزند. تارها از لحاظ ضخامت و انعطاف با پودها برابرند ، اما رنگ آن ها ممکن است شبیه هم نباشد . دراین شیوه، تنوع زیادی وجود ندارد كه در مقدار ظرافت تولیدات دیده میشود. این شیوه در ساخت ظروف و زیراندازها بیشتر استفاده میشود .
بعضی ازكارشناسان این هنر را در دسته خاصی تحت عنوان سبد و حصیربافی جای می دهند و برخی دیگر آن را جزء صنایع چوبی می پندارند و این به علت استفاده های گوناگون این هنر- صنعت است. تولیدات حصیری اغلب شامل محصولاتی مثل زنبیل، کیف، جای نان یا میوه، زیرانداز، دیوار کوب و… می باشد . گاهی نیز برای تزیین حصیر را رنگ آمیزی می کنند. در برخی از شهرها مثل بیرجند ، دزفول بر روی محصولات حصیری، با نخ های رنگارنگ ، گل و بته نیز رودوزی می کنند. در شهرستان های آبادان، خرمشهر و شادگان نیز به علت فراوانی مواد اولیه، زیراندازهای مرغوبی درست می کنند . شیوه نگهداری محصولات حصیری، دپر نگهداشتن ان از حرارت و آتش، فشار، ضربه و اشیای نوک تیز و برنده است و با آب ولرم وشوینده های معمولی می توانید ان را شستشو و تمیز کنید .
کاربرد حصیر
حصیر از قدیم الایام تا به حال کاربردهای مختلف و گوناگونی مثل کیف، سبد نان، زنبیل (ساک خرید)، سبد میوه، زیرانداز، پاراوان و کلاهک آباژور داشته است.
کلیه موارد مورد نیاز:
کارد آشپز خانه زولینگ مدل five star کد 8
کارد آشپزخانه ایوو کد 25023
انبر دست هیبو مدل 020406
انبر دست وی سی تولز مدل 180
قیچی استینلس کد 9005
سوزن لحاف دوزی بسته 5 عددی مدل SJ-02 به همراه سوزن جوالدوز
درفش کد 04 به همراه سوزن جوالدوز مجموعه دو عددی
درفش مارپلز مدل TM1838/C12
درفش کد br43