چگونه نان درست کنیم ؟
چگونه نان درست کنیم ؟ نان انواع مدل های نان قندی، نان تست، نان ساندویچ، نان بربری، نان پیتزا، نان لواش و بسیاری مدل های دیگر دارد که همه اینها را میتوانید در خانه تهیه کنید و بپزید.
نان تست سبوس سه نان مقدار 530 گرم
دلتان می خواهد عطر پخت نان در خانه بپیچد
اگر از ان دسته ادم ها هستید که تا به حال سراغ پخت نان نرفته اید و فکر می کنید ، درست کردن خمیر کار بسیار دشواری است و برای نان پختن باید تنور مخصوص داشته باشید ، باید به شما بگویم همه این تصورات را دور بیاندازید و در این روزهای قرنطینه یا وقت هایی که وقت نانوایی رفتن ندارید یا دیر هنگام یادتان امده در خانه نان ندارید ، خودتان دست به کار درست کردن خمیر و پخت نان شوید .
مقاله پیشنهادی: فروش لباس هندی ارزان
پخت نان خوشبختانه به مواد زیادی نیاز ندارد و حتی اگر شما فر یا مایکروفر هم نداشته باشید باز می توانید در یک تابه یا قابلمه چدنی یا اهنی نان را بپزید .
قابلمه های چدنی و اهنی مستحکم هستند و اتش را یکنواخت به سطح خمیر می رسانند ، از طرفی می توان ان ها را با خود به گردش برد و روی اتش گذاشت و نان پخت . حتی می توانید برای نان هایی مثل لواش نیز ساج تهیه کرد و ان را روس اتش یا اجاق گاز گذاشت و جاگیر و سنگین نیست و فقط کافی است داغ شود و خمیر را روی ان پهن کنید .
مقاله پیشنهادی:تبلت ایسوس
استند و ساج سفری مدل پایه میلگردی
با پخت نان خانگی خیالتان از بهداشت و مواد نان راحت است و خودتان می توانید هر نوع نانی را که هوس کنید بپزید .
در این مطلب ما کوشیده ام طرز تهیه چند نان معروف و سنتی ایرانی یعنی سنگک ،بربری ، تافتون و… را برای شما شرح دهیم .
مقاله پیشنهادی:بهترین برند سالاد الویه
طرز تهیه نان تافتون خانگی
نان نافتون از نان هایی خوش طعمی است که ببشتر افراد به خاطر نازکی و نرمی ان را دوست دارند و ماندگاری ان هکم به نسبت سایر نان ها زیاد است .
مواد لازم برای نان تافتون
مقاله پیشنهادی:واکس مو رنگی
۱ لیوان شیر گرم؛
شیر پر چرب میهن – 1 لیتر
۱ لیوان آب؛
نصف لیوان روغن گیاهی؛
روغن مایع مخلوط گیاهی داتیس – 1.8 لیتر
مقاله پیشنهادی: صندلی اپن
مایه خمیر؛
مایه خمیر گل مایه – 500 گرم
۱ قاشق غذاخوری شکر؛
شکر سفید دولیتل – 2.7 کیلوگرم
مقاله پیشنهادی: ساندویچ ساز دسینی خوبه
نمک؛
نمک تصفیه یددار طلوع وزن 1000 گرم بسته 3 عددی
نصف قاشق غذاخوری بیکینگپودر.
بیکینگ پودر گلها – 80 گرم
نکته : میزان ارد در همه دستورها نسلی است و باید ان را کم کن اضافه کرد تا زمانی که خمیر چسبنده نباشد و به دست و ظرف نچسبد کافی است .
در کل برای هر کیلو ارد ، نیم لیتر اب لازم است .
دستورالعمل تهیه نان تافتون خانگی
همه موادی که در بالا ذکر شد، را با هم ترکیب کنید و حدود ۱۰ دقیقه زمان دهید و به ان کتر نداشته باشید . پس از طی ۱۰ دقیقه، آرد گندم را کم کم به ترکیب فوق اضافه کرده و همزمان هم بزنید. بعد دست های خمیری تان را تمیز کنید و خمیر را ورز دهید ، میزان ورز دهی باید درحدی باشد که خمیر دیگر به دست و سطح کار نچسبد .
سرویس پخت و پز 9 پارچه فیسلر مدل Paris
سپس خمیر را در یک ظرف عمیق ترجیحا پلاستیکی گذارید ظرف باید دو برابر خمیر بزرگ باشد زیرا خمیر حجیم میشود . روی خمیر سلفون بکشید یا پارچه تمیزی بگذارید بین یک تا دو ساعت به ان استراحت بدهید . زمانی که روی خمیر را برداشتید و حجیم و متخلخل شده بود پس خمیر اماده است . سپس پف خمیر را بگیرید و ان را به چانه های تفریبا ۸۰ گرمی تبدیل کنید و هر چانه را با وردنه صاف و نازک کنید ، روی ساج داغ یا کف تابه بگذارید تا بپزد و عطر خوب نان در خانه بپیچد .
طرز تهیه نان بربری خانگی
بر اساس گفته های به جا مانده از تاریخ ، پیشینه نان بربری به دوره قاجار بر میگردد و اصلش نیز مربوط به قوم بربر است . حالا با هر ریشه و اصالتی این نان از نان های سنتی ایرانیان و محبوب ایرانیان است . این نان از مابقی نان ها ضخامت بیشتری و حدود ۲ سانتی متر ضخامت ان است و طولی برابر با ۸۰ و پهنای ۳۰ سانتیمتر نیز دارد .
ساج سفری مدل DF020
بربری های اصیل دارای بافت نرم و سطح بیرونی برشته هستند . حال دار اینجا قرار است طرز تهیه این نان خوشمزه را برایتان شرح بدهیم .
مواد لازم برای تهیه نان بربری برای ۴ قرص نان
حدود ۲ و یکچهارم قاشق چایخوری خمیرمایه خشک فعال؛
۱ قاشق چایخوری شکر؛
۲ و نیم قاشق چایخوری نمک؛
۴ پیمانه آرد نان و کمی بیشتر برای پاشیدن روی سطح آن؛
۲ قاشق چایخوری آرد همهکاره؛
اسپری روغن گیاهی؛
۱ قاشق چایخوری جوش شیرین؛
جوش شیرین کرالیچین مقدار 100 گرم
۱ قاشق چایخوری روغن گیاهی؛
۲ قاشق چایخوری کنجد سفید و سیاه.
کنجد ساده شیررضا – 200 گرم
طرز تهیه نان خانگی بربری
شکر، خمیرمایه و یک و سهچهارم پیمانه آب گرم را با هم مخلوط کنید. ۵ تا ۱۰ دقیقه به این ترکیب فرصت تا حالت پُفدار پیدا کند یا کف کند .
نمک و ۴ پیمانه آرد نان را به مخلوط اضافه کنید و با همزن روی درجه کم هم بزنید ، تا مواد با هم ترکیب شوند .
سپس برای یکنواختی این مخلوط ، درجهٔ همزن را روی متوسط گذاشته ودوباره مخلوط را هم بزنید تا خمیری یکدست و یکنواخت درست شود
شیر کم چرب میهن -950 میلی لیتر
روی یک سطح یا ظرف ارد بپاشید و خکیر را روی ان گذاشتع و ورز بدهید . حدپد ۴ دقیقه خمیر را ورز بدهید اگر حس کردید چسبنده است ، کمی غرد به ان بزنید ، خمیر باید حالت کشسانی داشته باشد و چسبنده نباشد
کاسهای عمیق و دو برابر حجم خمیر را با روغن چرب کنید و خمیر را گرد کنید و پاخل این ظرف گذاشته ، پس از ان روی کاسه را سلفون بکشید.
ظرف را حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم در مکانی گرم بگذارید تا پف کند و حجیم شود . پس از طی این زمان
خمیر را به دو قسمت تقسیم و دو چونه خمیر با آنها درست کنید. روی چانه ها کمی آرد بپاشید که چسبنده نشوند مجددا حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه به چانه ها فرصت دهید تا پف و استراحت کنند .
روغن مایع گیاهی داتیس – 900 میلی لیتر
در زمان استراحت چانه ها ، ارد چندکاره ،جوش شیرین و یک قاشق چایخوری روغن را با دو سوم اب در یک قابلمه روی حرارت متوسط بگذارید ، ان را مدام هم بزنید تا غلیظ شود و تقریبا سه دقیقه وقت میگیرد و سپس مهلت دهید تا در دمای محیط خنک شود .
اگر فر دارید مرحله پخت بسیار اسان است ، سینی فر را در طبقه پایین با درجه ۲۴۰ درجه سانتیگراد بگذارید و ۲۰ دقیقه وقت بدهید تا سینی و فر برشته شوند . این کار موجب برشته شدن نان خواهد شد .
سپس چانه را روی سینی مورد نظر پهن کنید ، روی ان ارد بپاشید ، نمک و کنجد را در یک ظرف مخلوط کنید . دستتان را در یک کاسه خیس کنید و با انگشت روی خمیر شیارهایی مانند برش های نان بربری درست کنید ، سپس برس را آغشته به رومالی که مخلوط ارد و روغن و اب بود و روی گاز پختید کرده و تمام سطح خمیر را رومال بمالید و نصف ترکیب کنجد و نمک را روی ان پخش کنید .
مایه خمیر ساف لوور – 125 گرم
سپس خمیر را حدود پانزده تا بیست دقیقه در فر گذاشته تا بپزد و برشته شود و نان را در یک سینی بگذارید و روی ان را تا داغ است نپوشانید تا نرم و در اصطلاح خمیری نشود .
اگر اون تستر ، فر ، مایکروفر و … ندارید . برای پخت نان قابلمهای چدنی را روی شعله متوسط دهید و کف قابلمه باید نچسب باشد. اجازه دهید قابلمه خالی حدود ۵ دقیقه روی شعله باشد تا کف و بدنه اش داغ شود. قابلمه را کمی چرب کنید و سپس خمیر را با وردنه یا هر شی لوله ای نسوز کف ظرف باز کنید. سپس حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا خمیر شروع به پختهشدن کند و روی آن حباب بزند .
پس از پختن یک سمت ، نان ، ان را برگردانید تا سمت دیگرش بپزد .
شیر نیم چرب رامک مقدار 1 لیتر
طرز تهیه نان سنگک خانگی
نان سنگک از نان های مقوی و خوشمزه سمتی ایرانیان است که برخی ان را به دوره صفوی و برخی به شیخ بهایی نسبت می دهند. در هر حال این نان چنان در میان سفره ما ایرانیان جا گرفته که تصور ابگوشت ، نان پنیر سبزی بدون سنگک را نمی توان کرد .
از این رو در زیر طرز تهیه این نان خوشمزه و سنتی را برای تان بیان می کنیم .
مواد لازم برای تهیه نان سنگگ
۲ پیمانه و نیم آب گرم؛
۴ پیمانه آرد کامل؛
۱ قاشق غذاخوری مایه خمیر خشک؛
مایه خمیر کنتون – 30 گرم بسته 3 عددی
۴ قاشق غذاخوری کنجد؛
۲ قاشق غذاخوری نمک؛
روغن پختوپز به مقدار لازم.
طرز تهیه نان خانگی سنگک
برای درست کردن نان سنگک همانطور که نامش بیان می کند به سنگ ریزه تمیز هم احتیاج دارید ، تا نان تان بیشتر شبیه سنگک های اصیل شود . سنگ در شکل ان تاثیر دارد و در بافت و طعم نان اثری ندارد و می توان ان را حذف کرد .
ابتدا درون ظرفی یک چهارم اب و مایه خمیر را مخلوط کنید و حدود ۵ دقیقه به ان زمان دهید و کاری به ان نداشته باشید تا مایه خمیر عمل بیاید . سپس نمک و یک و نیم پیمانه اب را به ان بیافزایید و دوباره ده دقیقه دیگر هم اجازه دهید که بماند . کم کم ارد و مابقی ارد را به ان بیافزایید .مواد را ترکیب کنید و با قاشق زیر و رو کنید و هم بزنید تا خمیر یکنواخت شود.
جوش شیرین کرالیچین – 380 گرم
کاسه ای بزرگتر از حجم خمیر و عمیق را چرب کرده ، خمیر را داخل ان قرار دهید و رویش را با دستمال نمناک بپوشانید . خمیر باید یک شب استراحت کند تا حجیم و پف دار شود . خمیر باید در جای تاریک و گرم باشد .
اگر در خانه فر دارید ان را روی بیشترین دما گذاشته و در صورت داشتن سنگ ان را در سینی بگذارید و داخل فر گذاشته تا داغ شوند . در این فاصله دست های تان را چرب کرده و حدود بیست دقیقه خمیر را ورز دهید. برای کم کردن چسبندگی خمیر ، سطح یا ظرفی که خمیر را داخل ان میگذارید نیز چرب کنید . از خمیر حدود ۶ چانه بگیرید .
هر چانه را تا حدود دو سانتیمتر با وردنه با دست پهن کنید و سنگک را لازم نیست به یک اندازه نازک و یکدست کنید و اگر خمیر ان جاهایی نازک و جاهایی ضخیم باشد ، شکل بهتری دارد و شبیه نان های بازاری میشود . دانه های کنجد را روی ان پخش کنید .
نان پیتزا پمینا – 500 گرم
نان را حدود یک دقیقه در فر بگذارید تا بپزد و سپس ان را برگردانید تا سه دقیقه دیگر هم بپزد و دوباره سطح قبلی را برگردانده تا دو دقیقه بپزد و پس از این کارها نان تان اماده است و سنگ هایش را از ان جدا کنید .
اگر در خانه فر ندارید ، می توانید همانند انچه در پخت نان بربری گفته شد نان را در ظرف نچسب چدنی بپزید . فقط خمیر سنگک باید مدام پشت و رو شود .
همانجور که با روش سه نان سنتی ایرانی آشنا شدید ، پخت این نان ها در خانه اصلا سخت نیست و شما فقط با گذاشتن دو تا سه ساعت تایم می توانید نان خوشمزه و سالم را برای خود و اعضای خانواده تان فراهم کنید .