فوت و فن تهیه فرنی به روش های مختلف
چگونه فرنی بپزیم؟ فرنی خوراکی خوشمزه ایست که برای نوزادان تهیه میشود و مورد علاقه بزرگسالان نیز هست. این خوراکی خوشمزه از آرد برنج، ارد گندم یا نشاسته و… تهیه میشود و با زعفران، خلال بادام و پسته، دارچین یا … تزیین میشود.
مواد لازم برای درست کردن فرنی:
- نشاسته
- شیر
- گلاب
سایر مواد در ادامه ذکر شده اند.
نشاسته شاهسوند مقدار 500 گرمی
مشخصات
-
وزن500 گرم
-
ابعاد بستهبندی8*2.5*2.5 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت50/16617
-
سایر توضیحاتمناسب در تهیه دسرها, فرنی و…
شیر نیم چرب ارگانیک کوهپناه مقدار 940 میلی لیتر
مشخصات اصلی
-
حجم0.94 لیتر
-
طعمساده
-
شماره پروانه بهداشت13/12224
-
نوع شیرگاوی
-
نوع بسته بندیبطری
-
میزان چربینیم چرب
-
مناسب برایخانواده
-
فرآیند حرارتیپاستوریزه , هموژنیزه
-
ارگانیکبله
یکی از مهمترین اجزا میزهای مهمانی دسر می باشد و بدون آن میز شما ناقص به نظر می آید . برخی دسرها زمان گیر میباشند و یا مواد اولیه آن یا در دسترس نیست یا گران است .
دسرهای سنتی ایرانی مثل فرنی ، شله زرد ، شیر برنج جز دسرهای های شیرین. خوشمزه ، راحت و باب ذائقه مهمانان است
مقاله پیشنهادی: بهترین مارک دست خشک کن
فرنی یکی از این دسرهاست که ما ایرانیان در شب های سرد زمستان و در ماه مبارک رمضان زیاد به سراغ ان می رویم .
فرنی در واقع خاستگاه ایرانی ندارد و نام اصلی آن کهیر است ، زادگاه آن کشور هندوستان است که با شیر داغ و شکر و برنج درست می شده است .
البته فرنی با مواد مختلفی مثل بلغور گندم ، ارزن ، نشاسته ، ذرت شیرین و … درست میشود و در هندوستان با هل ، نارگیل ، کشمش ، زعفران ، دسته ، بادام هندی یا هر میوه یا آجیلی دیگری مزه دار میشود و آن را به عنوان دسر میل می کنند .
بلغور گندم خشکپاک مقدار 900 گرم
مشخصات
-
وزن900 گرم
-
وزن بستهبندی902 گرم
-
ابعاد بستهبندی26.7×14.3×4.1 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت21/13719
-
سایر توضیحاتارزش غذایی در هر 100 گرم
-
چربی 1.7 گرم
-
پروتئین 9.7 گرم
-
کربوهیدرات 76.2 گرم
-
سدیم 5 گرم
-
کلسیم 44 گرم
مزیت فرنی بر دیگر دسرها این است که سریع آماده میشود و مواد اولیه آن را به راحتی می توان تهیه کرد . فرنی پایه ثابت سفره های افطار ما ایرانی هاست .
همینطور فرنی به دلیل مغذی بودن ، هضم راحت نخستین غذایی است که به نوزادان دادن میشود .
در این مقاله ما قصد داریم شیوه های گوناگون تهیه فرنی را برای شما بیان کنیم .
هر چند که این دسر در ظاهر ساده و راحت است ولی باید نکاتی را پرداخت آن را رعایت کنید ، تا به نتیجه مطلوب تری برسید .
مقاله پیشنهادی: قیمت انبر زغال
فرنی با آرد برنج و شیوه پخت آن :
مواد لازم برای دو نفر
۴ لیوان شیر
۴ قاشق غذاخوری سرپر آرد برنج
۴ قاشق غذاخوری شکر
نصف استکان آب
نصف استکان گلاب
نصف قاشق چایخوری هل سابیده شده و پودر شده
یک قاشق مرباخوری زعفران دمکرده غلیظ برای تزئین
دارچین و خلال پسته برای تزئین
شیر نیم چرب ارگانیک کوهپناه مقدار 940 میلی لیتر
مشخصات اصلی
-
حجم0.94 لیتر
-
طعمساده
-
شماره پروانه بهداشت13/12224
-
نوع شیرگاوی
-
نوع بسته بندیبطری
-
میزان چربینیم چرب
-
مناسب برایخانواده
-
فرآیند حرارتیپاستوریزه , هموژنیزه
-
ارگانیکبله
آرد برنج گلستان – 300 گرم
مشخصات
-
وزن300 گرم
-
وزن بستهبندی310 گرم
-
ابعاد بستهبندی14 × 18 × 4 سانتیمتر
-
ارگانیکخیر
-
تراریختهخیر
-
شماره پروانه بهداشت22/12905
-
سایر توضیحاتارزش غذایی یک پیمانه آرد برنج معادل30 گرم :
-
انرژی : 110 کیلوکالری
-
قند : 0.04 گرم
-
نمک : 0 گرم
-
چربی:: 0.43 گرم
-
اسید های چرب ترانس : 0 گرم
گلاب ربیع مقدار 0.43 لیتر
مشخصات
-
حجم430 میلیلیتر
-
وزن بستهبندی503 گرم
-
ابعاد بستهبندی24 × 6 × 6 سانتیمتر
-
ارگانیکخیر
-
شماره پروانه بهداشت40/10014
-
سایر توضیحاتدرجای خشک و خنک نگهداری شود
خلال پسته کرالیچین مقدار 30 گرم
مشخصات
-
وزن30 گرم
-
وزن بستهبندی32 گرم
-
ابعاد بستهبندی17 × 5 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت12/1065-8
-
سایر توضیحاتدارای بستهبندی زیپ کیپ
ابتدا شیر سرد در یک قابلمه نچسب مثل تفاوت بریزید و بعد ارد برنج ، آرد ، شکر و هل را به آن بیافزایید و آنقدر هم باید تا این مواد در شیر سرد حل شوند .
سپس قابلمه را روی شعله کم گذاشته و آن را مرتب هم بزنید تا قوام بیاید .حواستان باشد که اصلا هم زدن را قطع نکنید زیرا فرد به سرعت گلوله گلوله میشود .
مقاله پیشنهادی: کش پیلاتس
بعد از اینکه فردی غلیظ شد گلاب را درون آن بریزید و دوباره هم بزنید تا به غلظت لازم برسد .
زمانی باید فرنی را از روی حرارت بردارید که نه خیلی سفت و نه خیلی آبکی باشد . این نکته را نیز در نظر بگیرید که فرنی کمی که سرد شود سفت تر میشود .
مقاله پیشنهادی: قیمت محلول ضدعفونی کننده سبزیجات
فرنی را همانطور پس از خاموش شدن شعله داخل کاسه های سرو بریزید .
در پایان اگر مایل بودید چند قطره زعفران دم کرده غلیظ را با نوک قاشق یا قطره چکان در هر ظرف سرو بریزید و آن را با هلال پسته ، بادام و دارچین تزیین کنید .
زعفران درجه یک مصطفوی – 4.608 گرم
مشخصات
-
وزن4.608 گرم
-
وزن بستهبندی– گرم
-
ابعاد بستهبندی11 × 12 سانتیمتر
-
شکل زعفرانسرگل
-
شماره پروانه بهداشت50/1221
-
سایر توضیحاتوزن معادل یک مثقال
-
زعفران رشته ای درجه یک
نکات مهم برای تهیه فرنی :
اگر فرنی شما ته گرفت سعی نکنید مواد کف قابلمه را بالا بیاورید ، از سه میلی متر بالاتر از کف قابلمه فرنی را هم بزنید .
غلظت مورد نظر برای آماده شدن فرنی را می توانید اینگونه متوجه شوید روی فرنی با قاشق خط بکشید اگر خط کمی باقی ماند و بلافاصله محو نشد پس فرنی شما به غلظت مورد نظر رسیده است .
زمان پخت فرنی شعله گاز نباید اصلا زیاد شود و آن را روی حرارت کم بگذارید و مدام هم بزنید .
مقاله پیشنهادی: دوچرخه شهری ارزان
فرنی تا آماده شد باید به ظرف سرو منتقل شود .
فرنی هم به شکل گرم هم سرد سرو میشود ولی طعم فرنی گرم مورد پسند تر است .
پس از آماده شدن فرنی فرصت دهید تا در دمای محیط خنک شود و بعد آن را در یخچال قرار دهید تا اب نیندازد .
مقاله پیشنهادی: بهترین ادکلن های مردانه دنیا
به جای شکر و پودر قند می توانید از عسل هر شیرین کننده دیگری استفاده کنید.
فرنی را می توان با دارچین ، گل سرخ ، خلال پسته ، خلال بادام ، کنجد یا هر نوع آجیل یا سایر دانه ها تزیین کرد .
کنجد برشته خشکپاک مقدار 300 گرم
مشخصات
-
وزن300 گرم
-
وزن بستهبندی313 گرم
-
شماره پروانه بهداشت21/19327
-
سایر توضیحاتارزش غذایی 30 گرم کنجد برشته :
-
انرژی 171 کیلو کالری
-
چربی 15 گرم
-
نمک 0.027 گرم
-
فاقد قند و اسیدهای چرب ترانس
حدود ۱۵ دقیقه برای به غلظت رسیدن فرنی زمان نیاز دارد .
نکات مربوط به آرد برنج :
آرد برنج را حتما درون شیر سرد حل کنید تا گلوله گلوله نشود .
آرد برنج تازه، رنگ و عطر بینظیری به فرنی میدهد .
ترجیحا آرد برنج را پیش از مصرف یک بار الک کنید .
فرنی را با آرد برنج مرغوب درست کنید ، تا رنگش کدر نشود .
طرز تهیه فرنی با سایر طعمها :
برای تهیه فرنی زعفرانی، باید در مرحله افزودن گلاب به شیر ، به دلخواه درون آن زعفران دم کرده غلیظ بریزید .
طرز تهیه فرنی شکلاتی خیلی آسان است. برای آماده کردن این دسر خوشمزه شکلاتی، در مرحله اضافه کردن آرد به شیر، به آن پودر کاکائو نیز اضافه کنید.
برای تهیه فرنی قهوه باید در مرحله اضافه کردن آرد به شیر ، کمی پودر قهوه فوری به آن اضافه کنید .
قهوه فوری کلاسیک مولتی کافه مقدار 100 گرم
مشخصات
-
وزن100 گرم
-
وزن بستهبندی402 گرم
-
ابعاد بستهبندی13.5 × 8 × 8 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت50/12520
-
سایر توضیحاتارزش غذایی محصول در هر 150 میلیلیتر:
-
انرژی: 3 کیلوکالری
-
فاقد قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب ترانس
-
شرایط نگهداریدر جای خشک و به دور از نور نگهداری شود
-
ماندگاری12 ماه
همینطور می توان شکر را از طرز تهیه فرنی حذف نمود و در زمان سرو ، روی آن مربای گل محمدی یا شیره انگور بریزید .
به غیر از گلاب ، میتوان از نصف قاشق چایخوری عصاره وانیل هم درون استفاده کرد و یک فرنی وانیلی درست کنید .
در حین پخت فرنی، میتوان به آن کمی کره یا خامه افزود تا خوشمزه تر شود .
برای پخت فرنی موزی یا توت فرنگی، باید فرنی را با شیر موز یا شیر توت فرنگی تهیه کنید .
طرز تهیه فرنی با آرد ذرت به این شیوه است که آرد ذرت جایگزین آرد برنج میشود . البته در فرنی اصفهانی فرنی ، از آرد برنج و آرد ذرت در کنار یکدیگر استفاده می کنند.
روش پخت فرنی گیاهی به این شیوه است که باید به جای شیر از شیر گیاهی مانند شیر نارگیل ، شیر بادام یا شیر سویا استفاده کنید .
فرنی نشاسته و طرز تهیه آن :
مواد لازم برای دو نفر
۲ لیوان شیر
۴ قاشق سوپخوری یا نصف لیوان کوچک شکر
۲ قاشق سوپخوری نشاسته
گلاب و هل بهاندازه کافی
نشاسته شاهسوند مقدار 500 گرمی
مشخصات
-
وزن500 گرم
-
ابعاد بستهبندی8*2.5*2.5 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت50/16617
-
سایر توضیحاتمناسب در تهیه دسرها, فرنی و…
طرز تهیه فرنی نشاسته
برای پخت فرنی نشاسته طبق مراحل زیر عمل کنید :
مرحله اول : ابتدا نصف استکان آب سرد روی نشاسته ریختن و کمی آن را هم بزنید ، و فورا آن را بریزید.
اصلا مهلت ترکیب شدن نشاسته در آب را ندهید . این کار در واقع شیوه شستشوی نشاسته است .
مرحله دوم : شیر سرد را در قابلمه گذاشته و شکر و نشاسته را به آن بیافزایید مواد را هم باید تا نشاسته کمی در شیر سرد حل شود .
بعد قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید و مدام هم بزنید تا نشاسته گلوله گلوله نشود .
مرحله سوم : هنگامی که نشاسته به اندازه کافی غلیظ شد ،گلاب و هل را اضافه کرده و دو مرتبه هم بزنید . پس از چند دقیقه حرارت آن را خاموش کنید .
مرحله چهارم : فرنی را پس از اینکه از روی شعله برداشتید ، فورا در ظرف سرو بریزید .
نکات مهم برای تهیه فرنی نشاسته :
در زمان های قدیمی تر حتما باید با روش گفته شده شستشو میشد ولی نشاسته های صنعتی امروزی به شستشو نیازی ندارند .
اگر فکر کردید نیاز به شستشو دارد مانند مرحله اول این کار را انجام دهید وگرنه بهتر است آن را نشویید .
همینطور می توان نشاسته را اول با یک پیمانه آب سرد ترکیب کرد و سپس این ترکیب را به شیر و شکر اضافه نمود .
فرنی با آرد گندم و طرز تهیه آن :
مواد لازم برای دو نفر
یک قاشق غذاخوری آرد گندم
۲ پیمانه شیر
۴ پیمانه آب
۵۰ گرم کره
یک قاشق غذاخوری شکر
دارچین، مغز پسته و گل محمدی خشک شده برای تزئین
کره حیوانی پاستوریزه میهن مقدار 100 گرم
مشخصات اصلی
-
وزن100 گرم
-
وزن بسته بندی کالا102 گرم
-
ابعاد بسته بندی7 × 5 × 2 سانتی متر
-
شماره پروانه بهداشت کالا22/12528
-
سایر توضیحاتکره حیوانی لاکتیکی بدون نمک
طرز تهیه فرنی با آرد گندم
نخست باید ارد گندم را دو مرتبه الک کنید و سپس آن را با شیر در قابلمه ریخته و خوب هم بزنید تا با هم مخلوط شوند و پس از آن شکر را با آن اضافه کرده و مواد را با ملاقه چوبی هم بزنید تا شکر نیز در این مخلوط حل شود .
قابلمه را روی حرارت کم گذاشته و اجازه دهید تا شیر به جوش بیاید و بعد کره را به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید .
بعد از اینکه فرنی به اندازه کافی غلیظ شد ، شعله گاز را خاموش کنید .
همانند سایر فرنی ها ، فرنی را فورا در ظرف های سرو ریخته و با دارچین ، هلال پسته ، هلال بادام ، گل محمدی خشک تزیین کنید .
فرنی مجلسی و طرز تهیه آن :
فرنی مجلسی برای اینکه بافتی سفت تر و ژله مانند داشته باشد دارای پودر ژلاتین است و می توان آن را در هر قالبی گذاشت و به آسانی از قالب جدا کرد .
مواد لازم
۲ قاشق غذاخوری آرد برنج
نیم لیتر شیر
۲ قاشق سوپخوری گلاب
یک پیمانه پودر ژلاتین
۳ قاشق غذاخوری شکر
پودر ژلاتین فرمند مقدار 40 گرم
مشخصات
-
وزن40 گرم
-
وزن بستهبندی52 گرم
-
ابعاد بستهبندی13 × 7.5 × 3.5 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت56/14576
-
سایر توضیحاتارزش غذایی در 100 گرم
-
انرژی 344 کیلوکالری
-
پروتئین 86 گرم
-
سدیم 196 گرم
طرز تهیه فرنی مجلسی
ابتدا پودر ژلاتین را درون یک ظرف گود ریخته و یک پیمانه آب روی آن بریزید . آن را روی شعله متوسط گاز بگذارید و مدام هم بزنید تا پودر ژلاتین در آب حل شود .
برنج و شیر را در قابلمه گذاشته و آنقدر هم بزنید تا با هم مخلوط شوند . بعد گلاب و شمر را به ان اضافه کنید و دوباره هم بزنید .
قابلمه را روی شعله کم گذاشته و مواد را به خوبی هم بزنید تا ته نگیرد و آرد گلوله گلوله نشود .
پس از اینکه فرنی به اندازه کافی غلیظ شد ، آن را از روی حرارت بردارید و بگذارید در دمای محیط مقداری ختم شود و بعد پودر ژلاتین حل شده در آب را به آن اضافه کنید و آن را دوباره هم بزنید تا با فرنی خوب مخلوط شود .
این فرنی به صورت سرد سرو میشود ، سپس آن را در قالب دلخواه ریخته و یک ساعت در یخچال قرار دهید تا مثل ژله سفت شود .
بعد آن را در ظرف مورد نظرتان برگردانده و با گل محمدی ، خلال بادام ، پسته و دارچین تزیین نمایید .
نکات مهم برای تهیه فرنی مجلسی :
هنگام اضافه کردن پودر ژلاتین به دسر، فرنی باید حتما خنک شده باشد ؛ اگر فرنی گرم باشد خراب میشود و در اصطلاح می برد.
برای تهیه یک فرنی مجلسی همچنین می توان آن را چند رنگ و چند لایه درست کرد .
به این صورت که لایه اول را با فرنی زعفرانی پر کنید و فرصت دهید تا کمی در یخچال خنک شود و خودش را بگیرد
برای لایه بعدی از فرنی ساده استفاده کنید و لایه آخری را با فرنی شکلاتی پر کنید.
برای شما گرفتن فرنی بهتر است از قالبهای سیلیکونی استفاده کنید ؛ اما آن را اصلا چرب نکنید ؛ زیرا سبب خراب شدن فرنی خواهد شد .
فرنی اصفهانی و طرز تهیه آن :
تفاوت فرنی اصفهانی با سایر فرنی ها این است که هم از آرد برنج و هم نشاسته ذرت به صورت همزمان در آن استفاده میشود و اغلب آن را با شهد انگور یا خرما به جای شکر شیرین میکنند.
مواد لازم
۴ لیوان شیر
۲ قاشق غذاخوری سرپر آرد برنج
۲ قاشق غذاخوری سرپر نشاسته ذرت
۴ قاشق غذاخوری شیره خرما یا انگور
نصف استکان آب
نصف استکان گلاب
نصف قاشق چایخوری عرق هل
شیره خرما شیررضا – 900 گرم
مشخصات
-
وزن850 گرم
-
وزن بستهبندی900 گرم
-
ابعاد بستهبندی8×7×14 سانتیمتر
-
شماره پروانه بهداشت35/12768
-
سایر توضیحات
-
کاملا طبیعی و سالم
-
بدون مواد نگهدارنده
طرز تهیه فرنی اصفهانی
شیر سرد و آرد برنج را در قابلمه ریخته و خوب هم بزنید تا آرد در شیر حل بشود . پس از آن قابلمه را روی حرارت کم بگذارید و شیر و آرد را خوب هم بزنید تا زمانی که شیر به جوش بیاید .
سپس نشاسته ذرت را با کمی آب سرد ترکیب کنید و خوب هم بزنید تا نشاسته در آب حل شود .
سپس نشاسته حل شده در آب را به فرنی اضافه کنید و تا زمانی که به غلظت لازم برسد آن را هم بزنید .
حالا شهد خرما یا انگور را در فرنی بریزید و دوباره هم بزنید. در نهایت هم بنا بر ذائقه تان ، عرق هل و گلاب به فرنی اضافه کنید و اجازه دهید تا چند دقیقه بجوشد.
حالا فرنی را در ظرفهای سرو بکشید و پس از کمی خنک شدن ، باید در یخچال گذاشته شود تا سرد شود .
فرنی بدون شیر و طرز تهیه آن
مواد لازم برای دو تا چهار نفر
۲ پیمانه آب
۴ قاشق غذاخوری آرد برنج
۲ قاشق غذاخوری خلال بادام
۴ قاشق غذاخوری شکر
۲ قاشق غذاخوری گلاب
طرز تهیه فرنی بدون شیر :
ابتدا آب ، شکر ، آرد برنج و خلال بادام را در یک قابلمه ریخته و خوب هم بزنید تا آرد در آب حل شود. سپس قابلمه را روی حرارت کم بگذارید و فرنی را خوب هم بزنید تا تا به قوام و غلظت مناسب برسد .
سپس گلاب را در فرنی بریزید و شعله آن را خاموش کنید و در ظرف سرو بکشید
نکته : برای تهیه این فرنی می توان از شیر بادام یا شیر نارگیل نیز به جای آب استفاده نمود .