چگونه گچ درست کنیم؟
چگونه گچ درست کنیم؟ برای انجام هرگونه کارهای ساختمانی نیاز به پودر سفید رنگی به نام گچ است. همه کسانی که اهل ساختمان سازی هستند با گچ و نوع آماده کردن آشنا هستند. آماده کردن ملات گچ کار سختی نیست و چند راهکار ساده دارد.
مصالح بنایی توسط یک ماده خمیره به نام ملات به هم دیگر متصل میشوند . هر ملاتی را باید بر اساس نسبت و متریال ترکیب کرد . ملات ها در دو نوع هوازی و ابی وجود دارد و بر اساس نوع ملات هوازی که در زیر ان را تعریف می کنیم . ملات گچ نیز در دسته ملات های هوازی است .
مقاله پیشنهادی: دست خشک کن
۱– ملات های هوازی:
ملات های هوازی ملات هایی هستند که در هوای خشک واکنش نشان می دهند و خشک می شوند . اگر ملات هوازی در معرض رطوبت باشد در انها نخست دگرگونی ایجاد میشود و اگر اندود شده باشند ورم می کنند و اگر در میان رج ها از انها استفاده شود ، چارچوبی که ملات در ان به کار رفته دچار ایراد فنی میشود و سست و خراب می گردد.
مقاله پیشنهادی: انبر زغال
ملات ابی : این گونه ملات در معرض رطوبت و زیر اب خود را می بندد و مقاوم و سفت میشود . چناچه ملات ابی با توجه به مواد چسبنده در هوا خشک شود ، گرما سبب پوک شدن و سست شدن ان خواهد شد واجزا رج ها در اثر این پوکی به تدریج جابجا میشوند و اسکلت بنا سست خواهد شد .
مقاله پیشنهادی: بهترین مارک کش پیلاتس
از این رو ملات گچ یک ملات هوازی است که از ترکیب و حل شدن ذرات گچ در اب درست میشود و از ان برای روکش کردن دیوارها و سقف های داخلی بناها استفاده میشود .از لحاظ تیوری هر یک کیلو پودر گچ به ۰٫۲ لیتر اب برای درست کردن ملات نیاز دارد ، یعنی حدود ۲۰ درصد از وزن گچ اب لازم است. ولی در اصل برای آنکه گچ بهتر فرم بگیرد و کار کردن با ان راحت باشد ، بابد ۷۰ تا ۸۰ درصد وزن گچ را با اب ترکیب کرد .
مقاله پیشنهادی: محلول ضدعفونی کننده سبزیجات
البته پس از خشک شدن گچ اب نیز تبخیر خواهد شد و جایگزین ان در اثر حجیم شدن گچ در حین خشک شدن و سفت شدن ، پر خواهد شد . ولی نکته ای که مطرح است این است که ملات گچ پس از سفت شدن خشک میشود و دیگر از ان چه هست حجیم تر نمیشود . از این رو جای تبخیر اب به شکل تارهای مویی در ان به جا می ماند .
مقاله پیشنهادی: بهترین دوچرخه شهری
ملات گچ و ملات گچ و خاک برای طاق های ضربی و تیغه های ۵ سانتی متری استفاده میشود . نسبت خاک و گچ نیز به چسبندگی گچ بستگی دارد ، اغلب ۸۰ درصد گچ و ۲۰ درصد خاک است .دلیل اینکه در این ملات خاک رسمی افزایند این است که ترکیب این دو نسبت به ملات گچ دیرگیرتر است و خاک رس ملات را پلاستیکی تر و منعطف تر و فرم پذیرتر می کند . در کل ملات گچ و گچ و خاک از ملات خای زودگیر می باشند بین ۷ تا ۱۲ دقیقه خود را میگیرند .
مقاله پیشنهادی: خرید ادکلن مردانه
تهیه ملات گچ زنده
اگر ملات گچ زنده را برای زیرکاری و سفید کاری می خواهید استفاده کنید به روش زیر عمل کنید :
اول یک ظرف تمیز و مخصوص ملات را فراهم کنید ، پس از ان نصف ظرف را با اب تمیز و بدون هیچ ماده اضافه ای پر کنید .سپس گچ یا گچ و خاک را درون این اب بریزید . میزان اب به گچ یا گچ و خاک حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد و میزان خاک به گچ ۲۰ درصد است .
پس از اضافه نمودن گچ به اب حدود ۲ دقیقه با ان کاری نداشته باشید تا این دو ماده با هم واکنش های شیمیایی مرتبط با شکل گیری بلورهای گچ انجام شود و پس از ان این ترکیب را با دست هم بزنید تا کاملا به خورد هم روند و یکدست شوند. این ملات را بین ۵ تا ۷ دقیقه فرصت دارید تا استفاده کنید . و ان را با کاردک مخصوص گچ گتری ،ماله و شمشه به سطح مورد نظر بمالید .
تهیه ملات گچ کشته
از خصوصیات بارز ملات گچ ، گیرایی زود ان است که سبب میشود در زمان طولانی نتوان با ملات اماده کار کرد . و سرعت کار نیز به دلیل این ویژگی باید بالا باشد .ولی برای برطرف کردن این ایراد ، می توان ملات گچ کشته را جایگزین ملات گچ زنده کرد . ویژگی ملات گچ کشته این است که دیرگیرتر است ،
در مدت زمان طولانی تری می توان با ان کار کرد . این ملات بیشتر در روکش نهایی و یکدست کردن و پرداخت کردن و صیقلی نمودن سطح ان را به کار میگیرند .این نوع ملات به شکل اماده در دسترس نیست و باید ان را با سبکی متفاوت از گچ زنده درست کرد . این ملات تا وقتی سفت نشده بسیار منعطف و فرم پذیر است .
پودر گچ صنایع بسته بندی مصالح ساختمانی سیدی کد 96 وزن 2.28 کیلو گرم

روش درست کردن ملات گچ کشته به این صورت است :
اول یک ظرف تمیز و مخصوص ملات را فراهم کنید ، پس از ان نصف ظرف را با اب تمیز و بدون هیچ ماده اضافه ای پر کنید .برای درست کردن ملات گچ کشته ، گچ های مخصوص سفید کاری با ذرات بسیار ریز را به کار میگیرند و حتی گاهی اوقات قبل از گچ کاری گچ را با الک بسیار ریز الک میکنند تا کیفیت ملات بیشتر شود.
گچ سفید کاری سرند شده را به اب اضافه کنید و نسبت اب و گچ در این ملات نیز در ازای یک کیلو پودر گچ ۷۰ تا ۸۰ درصد اب است .برخلاف ملات زنده تا اب و گچ را به هم اضافه کردید فورا ان را دست هم بزنید و مخلوط کنید تا مانع از تشکیل بلورهای گچ و سفت شدن ملات شوید .
پودر گچ کد 03 وزن 3 کیلوگرم

هم زدن فوری و ممانعت از تشکیل بلور گچ مهمترین مرحله در فراهم سازی ملات کشته است و حدود ۱۰ تا ۱۲ دقیقه این ملات باید با دست هم زده شود .پس از انجام کارهای گفته شده ،ملات گچ کشته دیگر آماده است و نسبت به ملات گچ زنده منعطف تر است .ایرادی که ملات گچ کشته دارد مقاومت کم ان است و در ضخامت هایی بیشتر از ۲ میلی متر نباید به کار گرفته شود و پس ازخشک شدن اگر ضخامتش زیاد باشد پوسته پوسته میشود و ترک می خورد.
پودر گچ اصلاح شده یزدحدید کد 01 وزن 1 کیلوگرم

زمان مصرف گچ از لحاظ دما
گچ در زمان ملات سازی گرما به وجود می اورد و تا ۲۰ درجه از محیط کارگاه دمای اش بالاتر می رود و بر اساس این فرضیه می توان ملات گچ را حتی در دمای صفر درجه هم استفاده کرد ولی ازلحاظ عملی این کار مقدور نیست و ان را در دمای بالای ۵ درجه سانتیگراد به کار ببرید . در نهایت کارهای گچ کاری ساختمان بهتر است در فصل گرم انجام بگیرد .
مبات گچ بسیار زود گیر است و انرا به این دلیل در حد یک استانبولی درست می کنن. و سطح زیادی را با ان نمیشود سفید و صاف و پرداخت کرد . زیرا پیش از انکه بخواهید با ماله صیقلی کنید گچ دیگر سفت شده و فرم پذیری اش از بین رفته است .از این رو بعد از اینکه یک سطح را با ملات گچ و خاک پوشاندند روی ان ملات کشته میزنند تا ان را پرداخت و صیقلی کنند . البته استفاده از گچ های پلیمری نیز گزینه مناسبی برای برطرف نمودن مشکل زود گیری ان است
علل ترک خوردن گچ پس از خشک شدن
در بعضی از ساختمان ها می بینیم که سطح گچی پس از خشک شده ترک خورده و ظاهر خوشایندی ندارد . علت این امر می تواند عوامل زیر باشد :
اگر در حین درست کردن ملات گچ در اب ، میزان گچ از ان مقدار گفته شده کمتر باشد ، گچ پس از خشک شدن و منبسط شدن قادر نیست حجم اب به کار رفته در ملات را پر کند و پس از خشک شدن دچار کاهشحجم میشود و ترک می خورد.اگر ضخامت ملاتی که روی دیوار اندود میشود از ۸ سانتی متر زیادتر باشد ،
پودر گچ مدل P.C02 وزن 2 کیلوگرم

در یک دور گچ کاری شده باشد ، لایه های رویی گچ به دلیل در معرض هوا بودن فورا خشک میشود در حالی که لاین داخلی ان هنوز خیس است و پس از خشک شدن و تبخیر شدن رطوبت درون لایه های داخلی ، سطح بیرونی ترک می خورد ، زیرا اب موجود در لایه های بیرونی از طریق سطح داخلی می خواهد خارج شود .
گچ کاری در فصول سرد و دمای زیر صفر باعث یخ زدن اب ملات قبل از منبسط شدن گچ خواهد شد و دیگر واکنش های شیمیایی سفت شدن گچ روی نمی دهد . پس از انکه گچ ذوب شود ،گچ فاسد میشود و دیگر منبسط نمیشود و روی سطح ان ترک خوردگی به وجود می اید .برخی دیگر از ترک ها نیز ناشی از نشست ساختمان است که این ترکها با زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق قابل مشاهده می باشند .
پودر گچ مجسمه سازی مدل TRZ وزن 2 کیلوگرمی

زمان گرفتن ملات گچ
گچ ساختمانی باید زودگیر باشد و زود سفت شود . یک گچ ساختمانی مرغوب زودتر از ۸ دقیقه گیرائی ندارد و گیرایی ان نیز دیرتر از ۲۵ دقیقه نشود و زودتر از ۲۰ دقیقه و دیرتر از یک ساعت نباید سفت شود.